nieuws

Minder nieuwe architectenbureaus in 2014

Geen categorie

Het aantal architectenbureaus in Nederland is in 2014 licht gestegen, met 1,1%. Hiermee komt een einde aan de sterke groei van de afgelopen jaren. De branche biedt werk aan 15.000 mensen die samen een geschatte omzet behalen van 1,1 miljard euro.

Minder nieuwe architectenbureaus in 2014

Dit stelt platform Consultancy.nl naar aanleiding van onderzoek ‘Professional Services Market Study 2014’,

Het aantal bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening stijgt al jaren, met 74% tussen 2007 en 2014. Met een groeipercentage van 83 procent behoort de architectuur tot het op twee na snelst groeiende segment binnen de zakelijke dienstverlening, na management consultancy en IT consultancy. In 2007 telde Nederland nog bijna 3.500 architectenbureaus. Nu heeft de branche bijna 6.400 bedrijven, goed voor 2 procent van het totaal aantal bedrijven in de zakelijke dienstverlening.

Groei freelance architecten 2009-2014 

Voor zowel de zakelijke dienstverlening als in de architectuur komt de groei in het aantal bedrijven vooral door een flinke toename in het aantal freelancers. Van alle sectoren binnen zakelijke dienstverlening groeiden ZZP’ers binnen architectuur zelfs het snelst – met meer dan 100 procent tussen 2009 en 2014. De in totaal 4.970 freelancers in de architectuur zijn goed voor 79 procent van het aantal bedrijven in de branche.

Met de omzet van 1,1 miljard euro met 15.000 werknemers behoort de architectuur tot de kleinere segmenten binnen de zakelijke dienstverlening, na Public Relations Communicatie en het Notariaat.

Het onderzoek

Het ‘Professional Services Market Study 2014’ rapport, uitgevoerd door de research afdeling van Consultancy.nl, is een grootschalig onafhankelijk onderzoek naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de zakelijke dienstverlening. Het rapport geeft een schets van de stand van zaken van de volledige sector, waarbij de nadruk ligt op 11 kernsegmenten en de periode 2007 tot en met 2014.

 

Reageer op dit artikel