nieuws

Design van de Week: Bolenius stoel door sannenjacobs

Geen categorie

Om indruk te maken in deze wereld, die overspoeld wordt door stoelen, moet je als ontwerper met iets bijzonders komen. De serie Bolenius stoelen van ontwerpduo sannenjacobs gaat uit van twee simpele materialen, die door een complexe dimensionering tot een comfortabele stoel worden samengevoegd. De stoel bestond al in twee varianten met stoelpoten en slede-onderstel. Tijdens de Dutch Designweek in Eindhoven presenteerden ze een stapelbare variant.

Design van de Week: Bolenius stoel door sannenjacobs

De combinatie van staal en hout is iets dat de ontwerpers van sannenjacobs sinds een aantal jaren fascineert. Voortdurend proberen ze de eigenschappen van beide materialen op te rekken en het productieproces naar hun hand te zetten. Staalplaat wordt bewerkt tot een driedimensionale zitkuip die niet alleen ergonomisch klopt, maar ook de stabiliteit en de constructie van de stoel garandeert.

 

De ontwerpers ontwerpen stoelen vanuit een heldere ontwerpvisie: “Voor ons is een stoel ontwerpen een verslaving. Het is de “holy grail”. Constructie, ergonomie, stabiliteit en beeld vormen de ideale ontwerpopgave op overzichtelijke schaal. Met een scherp oog voor vorm proberen we de mogelijkheden van productietechnieken op te rekken zonder de archetype uit het beeld te verliezen.”

Van de Bolenius stoel is elke hoek zorgvuldig berekend door de ontwerpers, de sequentie van bewerkingen onderzocht en de materie tot het uiterste getest. De messcherpe vouwen geven de stoel een futuristische look terwijl de combinatie met het hout zorgt voor een vanzelfsprekende stoelvorm.

  

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven werden de stoelen getoond in het complex van Piet Hein Eek. Een leuke toevoeging die daar te zien en uit te proberen was, waren dunne stofferingsvlakken die door middel van flexibele magneetplaat op zitting en rug kunnen worden bevestigd.

 

Reageer op dit artikel