nieuws

Waarom dit artikel? De Nieuwe Architect

Geen categorie

De jonge architecten: we zijn ze nooit uit het oog verloren, maar het was tijd om ze weer eens expliciet voor het voetlicht te zetten. Maar liefst 27 pagina’s werden er ingeruimd voor ontwerpers die in een aantal gevallen de collegebanken nog niet zijn ontgroeid. Hoe zien zij de toekomst? En hoe ziet ‘De Nieuwe Architect’ er straks uit?

Tijdens het onderzoek DNA (De Nieuwe Archtiect) kwam naar voren dat de architect van straks een breed inzetbare professional is die door middel van bewuste profilering maatschappelijke problemen adresseert. Thijs Asselbergs en Alijd van Doorn, de initiators van DNA, maakten dit op uit de vele gesprekken en discussies die ze hadden met architectuurstudenten van de TU Delft. Centraal stond de vraag hoe ze zichzelf over drie jaar zien als ze de arbeidsmarkt betreden.

 
Foto Marcel Bilow

Naast het uitgebreide artikel van Thijs Asselbergs en Alijd van Doorn belichten nog twee artikelen andere facetten van de startup-generatie.

Vijf portretten van startende bureaus – Studio Plots, Ard Hoksbergen, OFDR + Blossity, Pact11 en Studio Olduvai Gorge – laten zie hoe deze architecten een plek proberen te veroveren in de huidige praktijk. Opvallend is de ondernemende houding waarmee ze dat doen.

Ten slotte vertelt Kees Kaan over zijn eigen ervaringen als startende architect in 1987en zijn eerste publicatie in de Architect twee jaar later. Ook heeft hij goede adviezen voor jonge architecten die voor zichzelf willen beginnen. Zo stelt Kaan dat je minstens vijf jaar financieel onafhankelijk moet kunnen zijn van de omzet van je bureau, bijvoorbeeld door een bijbaantje. Als je tijdens dat bijbaantje iets doet dat raakvlakken heeft met de gebouwde omgeving, ben je goed bezig. Daarnaast hamert hij op het belang van een zakenpartner. Dat houdt je scherp en maakt het leven draaglijk in moeilijke tijden.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel