nieuws

#DDW14 tip 1: 3 x 3D-printen

Geen categorie

Er is zoveel te doen tijdens de Dutch Design Week dat keuzestress onvermijdelijk is. De redactie van de Architect helpt. De komende twee weken tippen we elke dag iets wat je niet mag missen. Vandaag: 3 x 3D-printen.

#DDW14 tip 1: 3 x 3D-printen

 

 

 

Eindhoven is niet alleen de designhoofdstad van ons land, ook op het gebied van technologie en innovatie loopt het voorop. Logisch dus dat er tijdens de Dutch Design Week veel te doen is op het gebied van 3D-printen. Alle evenementen op dit vlak kun je hier zien. Wij selecteerden uit het aanbod drie dingen die je volgens ons niet mag missen als je op de hoogte wilt zijn van de laatste stand van zaken.

1: 3D Printing Event

Vroeger (nog niet zo lang geleden) dacht men dat de aanschaf van een 3D-printer volstond om als innovatief ontwerper aangemerkt te worden. Maar bij 3D-printen komt meer kijken dan techniek. Tijdens het vijfde 3D Printing Event komen op 21 en 22 oktober alle cruciale aspecten aan bod, van succesvolle businessmodellen tot wet- en regelgeving. Kijk op http://www.3dprintingevent.com/ voor het programma en de kosten.

2: Project EGG

De Nederlandse ontwerper Michiel van der Kley ontwierp een paviljoen in de vorm van een ei, bestaande uit 4760 opengewerkte steentjes. Innovatief aan het project is de wijze waarop het tot stand gekomen is. Van der Kley noemt het “het grootste 3d-printed co-creation kunstproject ooit.” Ontwerpers uit de hele wereld droegen letterlijk hun steentje bij door een toegezonden digitaal bestand uit te printen en op te sturen aan Van der Kley.

In de toekomst zal de 3d-print community een alternatief gaan vormen voor grote fabrieken, aldus de Eindhovense ontwerper. Het eindresultaat is te zien in het Designhuis, Stadhuisplein 3. Meer informatie over het EGG project vind je hier.

3: Buurten bij Shapeways

Een van de leidende bedrijven in de wereld van 3D-printen komt toevallig (?) ook uit Eindhoven. Shapeways biedt designers toegang tot de beste industriële 3D printing technieken. Hierdoor zijn ze in staat complexe ontwerpen te realiseren op de hoogste kwaliteit, in een breed aanbod aan materialen. Shapeways is zowel een marktplaats als een community. Tegenwoordig hebben ze wereldwijd fabrieken en kantoren, die in Eindhoven kun je bezoeken op 21 oktober. Registreren doe je hier.

 

Reageer op dit artikel