nieuws

Waarom dit artikel? Interview met Peter Zumthor

Geen categorie

Peter Zumthor was eerder dit jaar te gast op het symposium ‘Building Atmosphere’. Tegelijkertijd verschenen een nummer van OASE over de Zwitserse architect en een vijfdelige monografie over zijn werk. De redactie kon dit bezoek niet zomaar laten passeren en wist hem te strikken voor een interview.

De interesse voor het werk en de filosofie van Peter Zumthor is nooit ver weg bij architecten. Je kunt slechts stellen dat er af en toe een piek is in de aandacht die hem ten deel valt. Harm Tilman, hoofdredactuer van de Architect, sprak met Zumthor onder andere over opdrachtgevers en het belang van context. In een tijd waarin commercie het behalen van een optimale architectuur soms belemmert, zijn de woorden van Zumthor een belangrijke les. 

Zumthor neemt de tijd voor zijn opdrachten, neemt soms genoegen met een lage vergoeding voor zijn diensten en doet geen compromissen. Dat betekent soms dat een opdracht soms geen doorgang krijgt. Hij ziet dat niet als verspilde tijd en energie: de ideeën die hij dan ontwikkeld heeft, neemt hij mee naar volgende projecten. En het resultaat is ernaar. De werken van Zumthor worden geroemd vanwege hun ruimtelijke, tactiele en sferische kwaliteit. “In Zwitserland is sprake van een culturele vertraging en dat is een voordeel. Bij ons vind je nog altijd grote bouwheren en kleine ondernemers die op zoek zijn naar goede architecten. Zij begrijpen heel goed dat wanneer je iets maakt met een bovengemiddelde kwaliteit, dat zich op de lange duur uitbetaalt.”

Het volledige interview met Zumthor is te vinden in de Architect, september 2014. Je bestelt het nummer via onderstaande knop.

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel