nieuws

Video van de week: zitten is dodelijk!

Geen categorie

Medische onderzoeken bevestigen dat zitten de levensverwachting verkort. Allerlei bedrijven springen daar op in door apparatuur te verkopen die een actieve houding tijdens het werk bevorderen en de negatieve effecten van kantoorwerk kunnen tegengaan. Het kan ook anders. RAAAF en Barbara Visser maakten met hun werk Outstanding Landscape of Affordances een visie op de werkplek waarbij de stoel en de tafel niet langer het uitgangspunt zijn. “Het laat zien hoe kantoorgebouwen een meer actieve en gezonde houding kunnen uitlokken”, aldus de ontwerpers.

Video van de week: zitten is dodelijk!

Het resulterende ontwerp wordt gepresenteerd in een animatie van een futuristisch landschap dat uitnodigt tot staand werken. De volgende tekst is afkomstig van RAAAF en Barbara Visser:

“De animatie laat een grote rotsachtige sculptuur zien die is ontworpen vanuit 1000 mogelijke werkposities tussen staan en liggen in. De affordances (handelingsmogelijkheden) van de sculptuur dagen mensen uit om wisselende werkposities gedurende een dag aan te nemen en zorgt daarom voor een constant hoge concentratie. De rijkdom van dit landschap van affordances geeft mensen de vrijheid om optimale posities aan te nemen die passen bij verschillende taken gedurende de dag op de werkvloer.”

Video van de Week _ RAAAF

“Deze visie is een radicale breuk met het standaard kantoormeubilair en huidige werkconcepten zoals het “flexwerken”, die nog altijd gebaseerd zijn op het zitten. In feite, onze gehele omgeving is ontworpen voor het zitten. Dit is een eerste stap richting een toekomst waarin staan de nieuwe norm is op de werkvloer. Een levenslange gezondheid waarbij we zowel fysiek als mentaal actief zijn.”

Opdrachtgever: Atelier Rijksbouwmeester
Ontwerp: RAAAF | Barbara Visser
Ontwerpteam: Ronald Rietveld, Erik Rietveld, Arna Mackic, Barbara Visser
Animatie: Olivier Campagne, ArtefactoryLab
Status: Visie 2014 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel