nieuws

Stadsklas 3: ReSource City

Geen categorie

Ondernemen is mouwen opstropen en beginnen. En niet bang zijn om je handen vuil te maken. De derde stadsklas van Stroom Den Haag vraagt zich af hoe ondernemerschap kan bijdragen aan de ontwikkeling van de stad. Door de wijk gaan met een koffiebakfiets, lokaal bier brouwen of toch paaldansen om geld te verdienen? Een verslag van Stadsklas 3, in de Haagse Binckhorst.

Stadsklas 3: ReSource City

 

Door Niek Schoenmakers.

Koffie in de ochtend, een gewoonte die veel mensen delen. Maar waar haal je een kopje koffie als je werkt in een industrieel gebied? Heel eenvoudig, bij de koffiefiets van PLØR. Stadsklas 3 van Stroom begint, na een introductie door gids Sabrina Lindemann, met een kopje verse koffie. Ondernemer Peter fietst met zijn oude Milanese Faema espressomachine uit de jaren ’50 door Den Haag en stopt voor de deur van kantoorgebouwen om een verse espresso, cappuccino of ristretto te bereiden. Hij wordt er misschien niet rijk van, plezier en voldoening geeft het hem volop. Het contact met zijn klanten en het plezier hebben in het zetten van kopje koffie, dat zijn de drijfveren voor dit leuke initiatief.

 
De koffiefiets van PLØR brengt de deelnemers een vers kopje koffie.

Hands-on

Het mag duidelijk zijn, Stadsklas 3 begint met een vliegende start. Meteen maakt de groep van 20 deelnemers, kennis met de eerste ondernemer in dit gebied. De klas van vandaag richt zich op de kleine zelfstandigen, hun drijfveren en de lessen die geleerd kunnen worden. Door deze entrepreneurs te ontmoeten, hun verhaal te horen en hun bedrijven te zien, hoopt de stadsklas te duiden wat dergelijke initiatieven betekenen voor de wijk en voor de stad. Hoe breng je een veranderingsproces inhoudelijk, organisatorisch en financieel op gang?

 
De eerste kennismaking met een lokale ondernemer, notitieboekje in de hand.

Internationale klas

De stadklas 3 heeft een internationaal karakter. Niet alleen is een van de sprekers de Turkse architect/ontwerper Asli Kiyak Ingin, ook de deelnemers zijn internationaal. Er zijn 7 masterstudenten Stedelijk Interieur van de KABK aanwezig. Ze zijn afkomstig uit onder andere China, Italië, Brazilië, Duitsland en Cyprus. Een gemengd gezelschap dus, met verschillende achtergronden. De van oorsprong Duitse Kunstenaar en urban curator Sabrina Lindemann is de hoofdgids.

}
Gids Sabrina Lindemann leidt de deelnemers door het gebied en staat stil bij interessante plekken.

Onbekend en onbemind

De casus van stadsklas 3 is de Binckhorst. Dit 130 hectare groot binnenstedelijk bedrijventerrein aan de rand van het centrum van Den Haag is een gebied met een interessante geschiedenis. Er zijn diverse bedrijven gevestigd: van autogarages, een cementcentrale, een printfabriek tot kringloopwinkels en een skatewinkel. De grote toekomstplannen die de gemeente had voor dit gebied, gaan vanwege de crisis niet meer door. Dat biedt ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. De eerste stappen zijn al gezet met de bedrijfsverzamelgebouwen Binck36 en de Caballerofabriek, de werkruimtes in het gebouw van De Besturing, de kunstbeurs in de oude Fokkerhal, de komst van een indoor skatepark, en ga zo maar door. Dit in combinatie met de al aanwezige bedrijven, de industriële uitstraling van de bebouwing en een locatie naast water en spoor, geven De Binckhorst een rauwe underground uitstraling. Een stukje Berlijn in Den Haag.

  

Jan de Fietsenman

De tweede kennismaking met een lokale entrepreneur is met Jan, de man achter binkbikes in Binck36. Hij heeft een van de grootste fietsenwinkels in de buurt en verkoopt zijn fietsen vanuit zijn werkplaats of online. Dit is het adres in De Binckhorst om je fiets te laten repareren, een tweedehands fiets te kopen of er eentje custommade voor jou te laten maken. Voor nieuwe entrepreneurs geeft Jan de tip om vooral niet bang te zijn om je handen vuil te maken. Gewoon doen en beginnen met iets wat je leuk vind. Voor alle deelnemers zoekt Jan een passende fiets uit en op de fiets gaat het verder.

 
Werkzaamheden in De Besturing.  De rijdende kiosk wordt gemaakt op basis van ‘material driven design’. 

Een gebouw in constante ontwikkeling.

Stop drie is bij De Besturing. Dit industriële complex aan de binnenhaven van De Binckhorst biedt plaats aan werkplaatsen, ateliers en aan het festival Besturingsfest 2014 op zaterdag 31 mei. Entrepreneurs kunnen in dit complex voor maximaal 200 euro een ruimte huren. Verhuur gebeurt op abonnementsbasis wat inhoudt dat ondernemers per maand een vast bedrag betalen incl. water, elektriciteit, verzekering, etc. Hiervoor krijgen ze de ruimte die ze nodig hebben. Voor de ene ondernemer is dat meer dan voor de ander, zodat de verdeling van ruimte aansluiten bij de wensen en eisen. Ondernemers moeten hier, in tegenstelling tot in Binck36, alles zelf organiseren en opknappen. Hier wordt ook hard gewerkt aan het nieuwe mobiele paviljoen van OpTrek, waarmee door De wijk wordt gereden om de aandacht te vestigen op de potentie van de betreffende plek.

 
De Binckse Belofte, het lokale bier uit de Binckhorst. 

Werkbier

De Binckhorst is een gebied waar alles kan. Nieuwste aanwinst is de komst van een bierbrouwerij. Niet zomaar eentje, nee, hier wordt een bijzonder biertje gebrouwen: De Binckse Belofte. Bij een industrieel gebied, vol zand, ijzer, cement en harde werkers, hoort een passend bier. Zowel in smaak als in uiterlijk. Samen met de bierbrouwer en lokale ontwerpers wordt in De Besturing een bier gebrouwen dat het gevoel van het gebied uitdrukt. Op de gerecyclede flesjes wordt een etiket gedrukt met een met de hand gezeefdrukte tekst. Het etiket is gemaakt van schuurpapier. Zodra je het flesje vastpakt, weet je dat je met iets bijzonders te maken hebt. Als je biertje op is, pak je hem vast aan de hals en heb je stuk gereedschap om mee te schuren. Een zeer bijzonder totaalconcept. Zo bijzonder dat het bierflesje vorig jaar is opgenomen in de vaste collectie van het Haags Historisch Museum.

 
De conclusies van het interactieve middagprogramma.

Aan de bak

Na de lunch in de LunchBoxx volgt het middagprogramma. Iedere deelnemer schrijft enkele vragen, kwaliteiten en kansen op van de Binckhorst. Aan de hand hiervan verdelen de docenten de groep in vier thema’s: Spatial planning, Programming, Branding en Policy. In deze subgroepen worden de thema’s onderzocht en getracht een antwoord te vinden op de gestelde vragen. De bevindingen worden klassikaal besproken met een feedback van Sabrina en Asli. Aandacht gaat uit naar het aantrekken van nieuwe groepen in de wijk, zonder de huidige gebruikers te verliezen. De afsluiting van de dag vindt plaats in de Jero Papierwarenfabriek. Eigenaar Sandro Bruti verzorgde een geweldige Italiaanse maaltijd. Tussen de machines pasta eten met op de achtergrond Italiaanse opera.

 
Een Italiaanse maaltijd tussen industriële papiermachines.

De toekomst

Het gebied heeft nog veel te winnen. Extra kwaliteit kan worden toegevoegd door het omringende water beter te gebruiken. Water zou een verbinding moeten zijn, geen grens. Jonge mensen moeten beter bij het gebied betrokken worden. Dat kan door het organiseren van evenementen maar ook door de huren laag te houden en voldoende ruimte te geven aan nieuwe initiatieven. De ondernemers dragen bij aan de economische diversiteit van Den Haag. De Binckhorst is een creatieve speelplaats, een bron vol inspiratie voor de stad Den Haag. ReSource city.

 
Jero Papierwarenfabriek

 
De Besturing

 

 
De Binckse Belofte 

 

Het programma van de Stadsklas:

Dag 1 / 16 mei / Amsterdam / The Medium is the Message!

Dag 2 / 22 mei / Rotterdam / Plek maken – Plek zijn

Dag 3 / 26 mei / Den Haag / Resource City

Dag 4 / 1 oktober / Arnhem / Hard kijken

Dag 5 / 9 oktober / Antwerpen / De opdracht voor de verandering

Dag 6 / 31 oktober / Den Haag / Wat doet het onderwijs?

 

Reageer op dit artikel