nieuws

Mies’ bibliotheek laat zich moeilijk uitbreiden

Geen categorie

Deze week presenteerden de drie genomineerden architectenbureaus van de prijsvraag voor de renovatie en mogelijke uitbreiding van de Martin Luther King Jr. Memorial Library in het centrum van Washington hun voorstellen. Eind februari werd bekend dat Mecanoo de opdracht in de wacht heeft gesleept.

Mies’ bibliotheek laat zich moeilijk uitbreiden

Vooruitlopend op de uitslag publiceerde de Washington Post een stevige kritkiek op de drie ontwerpen. Volgens Philip Kennicott maken de drie presentaties van Patkau Architects samen met Saint Gross and Krueck & Sexton (Vancouver), Mecanoo samen met Martinez and Johnson Architecture (Washington) en STUDIOS Architecture samen met Freelon Group op pijnlijke wijze duidelijk dat het originele ontwerp van staal en glas door Ludwig Mies van der Rohe ernstig gevaar loopt.

Geen van de drie teams heeft bedacht om een eigentijdse bibliotheek te maken met respect voor de essentie van het oorspronkelijke ontwerp. Ook de eventuele uitbreidingen (woon- of kantoorruimte) zo schrijft de Washington Post verder, lijken allen op een openbare plint ter ondersteuning van de eigen toevoeging en in niets op de vocabulaire van Mies van der Rohe.

Makkelijker dan gedacht

De uitschrijver, de openbare bibliotheek bedacht bij aanvang van de prijsvraag dat de uitbreiding makkelijk kon worden gerealiseerd met een minimale impact op de sobere, geometrische aanwezigheid van het gebouw. De originele structuur van Mies is ontworpen met ondersteunende kolommen die volgens de uitschrijvers voldoende moesten zijn voor het toevoegen van extra vloeren. De ‘eenvoudige’ gevel van ramen van vloer tot plafond omlijst door stalen liggers zouden een uitbreiding ook niet in de weg kunnen staan.  

Washington Post

Volgens schrijver Philip Kennicott van de Washington Post levert het team van Patkau en Ayers Saint Cross het beste voorstel met inachtneming van het oorspronkelijke ontwerp. Zij laten de monumentale lobby in tact en geven de liften hierin een prominente rol. Deze liften lossen tegelijkertijd het grootste probleem van het gebouw op, de bereikbaarheid tussen de verschillende verdiepingen. In deze plannen ook de plaatsing van een toekomstig café in de donkere en grimmige gang dat de bibliotheek scheidt van zijn buurman.

Mecaoo wint MLK Washington 

Het winnende ontwerp van Mecanoo en Martinez and Johnson

Radicaler

De andere voorstellen zijn radicaler. Mecanoo en Martinez and Johnson verwijderen bijna de gehele bakstenen binnenmuren en vervangen ze door glas, met glazen liften en prominenten trappenhuizen. Als er wordt gekozen voor een woongebied dan zien zij dit in een schuine vorm op de top waarmee het zich zou onderscheiden van de Mies-gevel. Volgens Francine Houben van het Nederlandse bureau is deze uitbreiding noodzakelijk en maakt het de bibliotheek meer eigentijds. In haar voorstel benadrukte zij ook de duurzaamheid in haar ontwerp. 

 Freelon Het Voorstel van Studios Architecture en de Freelon Group

Looproute

Het derde team, Studios Architecture en de Freelon Group maakte eveneens een voorstel met substantiële veranderingen aan de begane grond en introduceerde een monumentale trap die een looproute voorstelt vanuit buiten naar de tuinen op het dak. Het voorstel van deze partij bestaat daarnaast uit een audiotrium in het atrium. De ruimte wordt hiermee dan de kern van het gebouw. Ook zij zien de woninguitbreiding op het dak.

Schil

In de voorstellen van deze twee partijen wordt het ontwerp van Mies een soort schil aan de buitenkant met aan de binnenkant vlagen van het oorspronkelijke ontwerp. Volgens de auteur, zo gaat hij verder, werd afgelopen vrijdag duidelijk dat toevoegingen aan de bibliotheek verder gaan dan alleen naast elkaar plaatsen. Het modernisme van Mies is te zelfstandig, te strak, te terughoudend om een post-moderne dialoog aan te gaan met de, naar zijn mening, schokkende voorstellen van de ontwerpteams. “Patkau is de beste gok, maar zelfs hij heeft een lange weg te gaan.”

 Lees het hele artikel van Philip Kennicott

Reageer op dit artikel