nieuws

Wachtendland wordt multifunctionele proeftuin

Geen categorie

De gemeente Blaricum schreef vorig jaar samen met de TU/D de ideeënprijsvraag ‘Wachtend Land’ uit om 15 ha bouwgrond een tijdelijke bestemming te geven. Het team Urbanview, (M. Luttikhuis, J. Weijs, B. Vuksanović en U. Durić), wonnen in de categorie profit/niet-student met hun project ‘De Proeftuin’.

Wachtendland wordt multifunctionele proeftuin

 

Het winnend team Urbanview ziet het gehele gebied als een multifunctionele proeftuin, zowel voor de inwoners van Blaricum als voor innovatieve bedrijven die ruimte nodig hebben voor onderzoek op het gebied van kleinschalige, biologische plantenteelt en duurzame  energieopwekking.

De bedrijven die mee-investeren in de opbouw van de proeftuin zullen tijdelijke beschikking krijgen over de grond tegen een tarief van 1 euro per m2 per jaar. Aan de grondslag van dit concept ligt een eeuwenoude Gooische traditie: het gemeenschappelijk grondgebruik van een meent.

Er worden nog enkele Meentmeesters gezocht om dit plan te leiden. In februari start de uitgifte van basisaandelen van 100 euro en VIP-aandelen van 1000 euro. De VIP aandelen bieden aandeelhouders het recht op aankoop van een bouwkavel in de toekomst. Daarnaast kunnen aandeelhouders profiteren van de opbrengst van het land in de vorm van kortingen op biologisch geteelde groenten en fruit, de Blaricummermeenthoning en verse eieren.

Rondom de Hagendoolhof wordt de grond aan particulieren verhuurd als private moestuintjes. Zelfs voordat de inschrijving begonnen is zijn er, naar verluidt, al enkele tuinpercelen gereserveerd voor enthousiaste Blaricumse BN-ers.

Scholen

Daarnaast wordt de grond aangeboden aan scholen om tuinen aan te leggen en leerlingen kennis te laten maken met biologische tuinbouw. In het ‘groene klaslokaal’ kunnen biologielessen gecombineerd worden met het stimuleren van gezondere eetpatronen door kinderen zelf groenten en fruit te laten telen. Experimentele projecten op het gebied van duurzame energie en tuinbouw biedt kinderen de gelegenheid om op een speelse manier in contact te komen met techniek en bètawetenschappen.

Bomencrèche

De gemeente Blaricum investeert in aankoop van jonge bomen die vervolgens in een bomencrèche tot volgroei verzorgd zullen worden. Enkele imkers hebben zich al aangemeld om in de boomgaard korven te plaatsen. Na tien jaar worden de bomen op de aangewezen plekken herplant. Dat is de nalatenschap van de Proeftuin: op het moment dat het terrein zijn definitieve invulling krijgt, staat er al een volwassen groenstructuur.

 Greenhouse WachtendLand Urbanview 

Greenhouse

In augustus start de bouw van de Greenhouse – een gemeenschappelijke teeltkas. Het gebouw is geïnspireerd door de vorm van traditionele Gooische boerderijen. De Greenhouse wordt een volledig zelfvoorzienend gebouw: van water en energie voorziening tot afvalwater verwerking. Hierin komt ook een winkel/marktplaats en een koffie- en theegelegenheid. Naar verwachting wordt het eerste grote Oogstfeest volgend jaar in de zomer gehouden.

In de Greenhouse worden workshops gehouden over biologische tuinbouw en superfoods, duurzame energie en milieuvriendelijke afvalverwerking. Herman den Blijker is benaderd voor een reeks kookworkshops met als thema ‘Moderne gerechten met vergeten groenten’.  Voor de echte liefhebbers is er niets mooiers dan lekkere gerechten koken met gezonde producten van eigen teelt. Restaurant ’t Meenthuis heeft al interesse getoond in een stuk grond om groenten en kruiden te verbouwen.

De presentatie van het plan is in de vorm van een krant gegoten. Bekijk hier het voorstel. 

 Bekijk de lijst met genomineerden en het juryrapport
www.wachtendland.nl
Urbanview
www.gebiedsontwikkeling.nu

Reageer op dit artikel