nieuws

Hogere salarissen en bonussen in Verenigd Koninkrijk voor architecten

Geen categorie

De salarissen en bonussen van Britse ontwerpbureaus stijgen jaarlijks volgens een onderzoek dat Dezeen publiceert. Ondanks dat onbetaalde stages en gratis pitches nog steeds toenemen, kan dit volgens de onderzoekers wijzen op herstel van de zwaar door de financiële crisis getroffen ontwerpsector.

Hogere salarissen en bonussen in Verenigd Koninkrijk voor architecten

Het onderzoek is verricht door Fairley & Associates, wervingsbureau Gabriele Skelton en marketingbureau On Pointe Marketing. Deze partijen onderzochten de arbeidsvoorwaarden die ontwerpbureaus hanteren en concluderen daaruit dat “Britse ontwerpbureaus misschien wel de economische moeilijkheden van de afgelopen jaren te boven aan het komen zijn.” De resultaten laten zien dat 42,4 procent van de werknemers in 2013 een salarisverhoging ontvingen. Het jaar daarvoor was dat 21 procent. Ook ontving 27,7 procent van de werknemers een bonus, vergeleken met 10,7 procent het daar jaarvoor.De salarisverhogingen stijgen harder dan de inflatie zegt 73 procent van de respondenten.

Groei onbetaalde stages

Helaas bevestigt ook 42,5 procent van de ondervraagden dat bureaus steeds vaker “onbetaalde stagiaires inzet”, terwijl minder dan vier procent vindt dat stages een goede vorm van beroepsvoorbereiding zijn. “Dit laat zien dat het toegenomen aantal stagiaires meer gaat om het gebruiken van goedkope werkkrachten dan om het ontwikkelen van talenten en skills van beginnende ontwerpers”, stelt het rapport.

Gratis pitches nemen toe

Het onderzoek laat bovendien zien dat veel opdrachtgevers nog steeds aan bureaus vragen om gratis ideeën te pitchen. 49,3 procent zegt dat het aantal gratis pitches dat zij moesten doen voor potentiële klanten is gestegen.

Het rapport wordt jaarlijks gepubliceerd door Design Industry Voices. Ander goed nieuws is dat een recent onderzoek van het Royal Institute of British Architects aantoont dat de productie van Britse architecten voor het eerst sinds 2009 weer is toegenomen.

 

Reageer op dit artikel