nieuws

Herinrichting Stationsomgeving Voorburg door Posad

Geen categorie

Posad transformeerde het gefragmenteerde gebied tussen het OV-station, Historisch landgoed Hofwijck, de Utrechtsebaan en bedrijventerrein Binckhorst tot een efficiënte ov-knoop en een waardevolle stedelijke ruimte. De verschillende schaalniveaus en historische lagen zijn weer nader tot elkaar gebracht.

Herinrichting Stationsomgeving Voorburg door Posad

 

De historische ontwikkeling van de stationsomgeving van Hofwijck is complex. In de zeventiende eeuw ontwierp Constantijn Huygens, dichter, componist, diplomaat en secretaris van de Prins van Oranje, in Voorburg zijn buitenverblijf Hofwijck.De aanleg van een spoorlijn in 1870 sneed diagonaal door de tuin. Honderd jaar later werd deze infrastructuur, uitgebreid met snelweg, opgetild boven het maaiveld. Het stedebouwkundige ontwerp van Carel Weeber herstelde de klassieke tuin, maar ontkende de diagonale richting van de infrastructuur. Posad poogt dit te herstellen door ook de diagonale richting in haar plannen te integreren, wat de complexe omgeving tot een geheel smeedt. Het volledige verhaal is te lezen in de Architect, december 2013.

 

Historische ontwikkeling van de omgeving van Hofwijck.

 

 

Reageer op dit artikel