nieuws

Belgische prijs voor architectuur & energie

Geen categorie

De Belgische Prijs voor Architectuur & Energie, uitgeschreven door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB), is uitgereikt aan respectievelijk Robbrecht en Daem samen met Marie-José Van Hee architecten voor de Stadshal en centrumplein Gent en aan Buro B met het kantoorgebouw Stebo te Genk.

Belgische prijs voor architectuur & energie

 

Stadshal en Centrumplein Gent

De Belgische Prijs voor Architectuur ging naar Robbrecht en Daem architecten i.s.m. Marie-­José Van Hee architecten voor de Stadshal en centrumplein te Gent. Volgens de jury is dit “het meest representatieve project van de categoriewinnaars en als zodanig typischer voor de plaatselijke situatie. De toren is, in positieve zin, een heroïsche krachttoer van de modernistische en functionalistische ideologie. De Stadshal is architectuurgeschiedenis die een plaats vindt in een context, een kenmerk van een plek ontdekt en haar, niet zonder trots –  opwaardeert. Omdat ze inspeelt op de bouwlagen van de stad is ze een meer hedendaags paradigma dan het Keukentorenproject.”

Categoriewinnaars architectuurprijs

In de architectuurprijs zijn ook diverse categoriewinnaars aangewezen:
Eengezinswoningen: Weekendhouse, Merchtem door OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Groepswoningbouw: Tuinwoningen en kantoor Drukkerij, Antwerpen door Collectief Noord
Niet-residentieel privésector: Computer Shop, Tielt door OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Niet-resdentieel publieke sector: Elishout keukentoren, Anderlecht door Xaveer de Geyter Architecten
Publieke ruimte: Stadshal en centrumplein, Gent door Robbrecht en Daem architecten

Themaprijzen

De prijs voor de beste toepassing van keramische materialen, een initiatief door Wienerberger, ging naar Salens Architecten voor het Rijksarchief te Brugge. De prijs voor het meest creatief daglichtgebruik in architectuur, uitgereikt door VELUX, ging naar BCF Architecten voor hun woning Middag te Halle. De Prijs voor de beste toepassing van een Warmtepomp, uitgereikt door Viessmann, was voor Denc!-Studio voor het passief kantoor Termote te Nevele.

 Buro Belgische prijs voor Architectuur & Energie Kantoorgebouw Stebo in Genk

Energieprijs 2013

Buro B is met het kantoorgebouw Stebo in Genk de winnaar van de Energieprijs 2013. De jury kende de prijs aan het project toe vanwege “een optimale samenhang tussen de behoeften van het gebouw enerzijds en het ‘building integrated pv-systeem’ anderzijds, een mooi voorbeeld van doordacht en efficient energetisch ontwerpen.

Categoriewinnaars:

Eengezinswoningen: Rijwoning Putman, Waregem – denc!-studio
Groepswoningbouw: Appartementsgebouw ‘Les Courses’, Elsene door MDW Architecture
Niet-residentiele gebouwen in publieke en private sector: Kantoorgebouw Stebo, Genk door Buro B

De Belgische Prijs voor Architectuur Energie is een wedstrijd voor alle Belgische architecten met recente realisaties in België die architectuural en/of qua energieprestaties meer aandacht verdienen. De jubileumeditie van deze tweejaarlijkse prijs werd dit jaar voor de 10de maal door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) georganiseerd en startte 30 jaar geleden onder de titel Architectuur Awards. 

 

Reageer op dit artikel