nieuws

Uitslag RIBA Stirling Prize 2013

Geen categorie

Dit jaar is de renovatie van Astley Castle in Warwickshire van Witherford Watson Mann Architects de winnaar van de RIBA Stirling Prize 2013. Het bureau kreeg de onderscheiding voor het eerst uitgereikt. Ook was nog nooit eerder een woonhuis of renovatieproject uitgeroepen tot winnaar.

Uitslag RIBA Stirling Prize 2013

Astley Castle stamt uit de 12e eeuw. Na een brand in 1978 was er nog weinig over van het kasteel en stond het zelfs op instorten. De architecten stabiliseerde de ruïne en voegde een nieuwe laag toe aan de reeds eerder toegevoegde lagen (elke eeuw een). Volgens de RIBA heeft de renovatie een “complex en origineel nieuw huis opgeleverd dat de bezoekers van Astley Castle een unieke ervaring geeft.”

Tijdens de prijsuitreiking zei RIBA-voorzitter Stephen Hodder “Het kasteel is een voorbeeld hoe moderne architectuur een eeuwenoud monument nieuw leven in kan blazen. De architecten hebben een hedendaagse woning ontworpen die vakkundig en onlosmakelijk verweven is met 800 jaar geschiedenis. Over elk detail is nagedacht, vanaf een speciaal baksteenpatroon tot aan de exacte hoek voor een uitzicht. Dit mooie nieuwe gebouw is met liefde voor het vakmanschap tot stand gekomen door een vooruitziende opdrachtgever, ontwerpers en aannemers.”

 Voor de prijs waren zes projecten genomineerd.

 Singapore Wilkonson
Cool Conservatories Gardens by the Bay in Singapore. Impressie Wilkinson Eyre Architects

RIBA Lubetkin Prize

De RIBA Lubetkin Prize, de prijs voor het beste internatonale project (buiten de EU) van een RIBA-lid ging naar Cool Conservatories Gardens by the Bay in Singapore door Wilkinson Eyre Architects.

Slip House

Slip House in Brixton. Foto Tim Crocker

RIBA Manser Medal

De prijs voor de beste woning ging naar Slip House in Brixton, Zuid-Londen, een ontwerp van Carl Turner Architects.

 Montepellier RIBA Stephen Lawrence Prize Montpelier Community Nursery door AY architects

Overige prijzen

De Stephen Lawrence Prize bedoeld voor een project met een budget minder dan 1 miljoen pond en  voor jong talent ging naar AY architects voor de Montpelier Community Nursery. Tott Client of the Year werd de National Trust uitgeroepen.

Meer informatie: riba.org

 

 

 

Reageer op dit artikel