nieuws

Straatmeubilair Schabracq en Postma verwijderd

Geen categorie

Het straatmeubilair van het Damrak en Rokin wordt opgevangen in het IJzermuseum in Ulft en ook gaat een deel naar het Groninger Museum. De bijzonder vormgegeven lantaarnpalen en bankjes zouden eerder worden vernietigd door de gemeente Amsterdam. De ontwerpen van Jacques Schabracq en Tom Postma konden niet blijven staan, omdat ze niet zouden passen bij het imago van de Rode Loper.

Straatmeubilair Schabracq en Postma verwijderd

De plaatsing van de typerende lantaarnpalen, banken en paaltjes leidde twintig jaar geleden al tot ophef. Ontwerper Alexander Schabracq sprak eerder deze week in het Parool de hoop uit dat het meubilair, ‘erg uitgesproken van vorm en kleur’ later toch zou worden gewaardeerd.

Vrij van obstakels

De groene, met bollen en kubussen ontworpen lantaarnpalen, banken en paaltjes passen niet meer in de plannen om een ‘rode loper’ langs het Damrak naar het Rokin te maken. Bart Veilbrief van project Rode Loper, dat een visitekaartje wil maken voor de stad, zijn de opvattingen over de inrichting van de openbare ruimte sinds de plaatsing van het meubilair veranderd. “Met de Rode Loper willen we de ruimte zo vrij mogelijk van obstakels maken”, zei hij in het Parool.

 

Eerst kreeg Schabracq te horen dat het niet was gelukt de ‘Schabracqmasten’ elders in de stad te plaatsen en dat ze vernietigd zouden worden. Uiteindelijk wilden het Groninger Museum en het IJzermuseum in Delft, die ze neerzet op het Dru Industriepark, enkele overnemen. 

Reageer op dit artikel