nieuws

Nominaties ARC13 Architectuur Award bekend

Geen categorie

De nominaties voor de ARC13 Architectuur Award zijn bekend. De jury heeft gekozen voor (in willekeurige volgorde) Lo-Reninge, de Karel Doorman, de Nekkerpool en Villa Kogelhof.

Nominaties ARC13 Architectuur Award bekend

 

De Award wordt toegekend aan projecten waarin gebruik en techniek op innovatieve wijze op elkaar zijn afgestemd. De vier genomineerde projecten zijn geselecteerd uit een record aantaal inzendingen van 110 projecten. Doel is het versterken van duurzaamheid als integraal onderdeel van architectuur. 

Lo Reninge - Nominatie ARC13 Architectuur

Lo-Reninge

Het project Lo-Reninge van noA architecten is een herbestemming, restauratie en uitbreiding van een voormalig klooster tot stadhuis van het stadje Lo te West-Vlaanderen, België. Respect voor het oude gebouw en lokale tradities en materialen staan centraal. Het oude klooster, met bijzondere interieurs maar vele trappen en niveauverschillen, huist de protocollaire en bestuurlijke functies. Een nieuwe langwerpige vleugel bevat de meest publieke functies als administratieve diensten en het stadsarchief. De vorm van deze nieuwbouw verwijst naar de typische langgevel hoeve uit de kuststreek. De uitbreiding is opgevat als een laag energie gebouw met een volledig houten constructie die bekleed is met bakstenen en een pannendak. Deze materialen sluiten nauw aan bij de bestaande materialen in het klooster en omliggende gebouwen. De twee volumen zijn verbonden met een glazen gang die dienst doet als inkomsthal. Deze creëert een nieuw entreeplein tussen beide gebouwen en zorgt niet alleen voor een doorzicht naar de oude kloostertuin maar ook voor de afleesbaarheid van oud en nieuw. 

Karel Doorman Rotterdam Nominatie ARC13 Architectuur 

De Karel Doorman

De Karel Doorman van Ibelings van Tilburg architecten omvat de renovatie van het winkelgebouw Ter Meulen in Rotterdam, met daarboven een toegevoegd ‘glazen’ woongebouw tot 70 meter hoogte met 114 appartementen. Bijzonder is dat de nieuwbouw letterlijk op de kolommen en fundering van het bestaande gebouw is gezet. Dit is mogelijk door een combinatie van een extreem lichte stalen optopconstructie en door extra draagvermogen vrij te maken in het bestaande gebouw. Een respectvolle benadering was uitgangspunt voor zowel de restauratie als de nieuwe woontoren. Het Ter Meulengebouw is zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht, het ontwerp van het woongebouw is abstract en ingetogen. Op 40 meter hoogte bevindt zich tussen de oostelijke en westelijke volumes met appartementen een beschutte daktuin voor gemeenschappelijk gebruik. 

 Nekkerpool 

Nekkerpool

Met de Nekkerpool van Venhoeven CS is aan het programma van sport- en recreatiecentrum De Nekker te Mechelen een zwembad toegevoegd. Naast het ontwerp van een modern en duurzaam zwembad, hebben de architecten een nieuw entree van het recreatiegebied gecreëerd. Het landschap speelt een cruciale rol in het lichte, ruime en transparante ontwerp dat wordt gekenmerkt door grote vensters, patio, luifel en pergola. Vanuit de gebundelde horecafuncties aan de zuidzijde is zowel direct zicht op het recreatieterrein als de vernieuwde binnenspeeltuin en de zwembassins binnen het gebouw. Het thema duurzaamheid is zowel in de materialisatie als de installaties ver doorgevoerd. Daarnaast is budget vrijgehouden om na twee jaar monitoren het gebouw aan te passen en energieneutraal te maken. 

Kogelhof

Villa Kogelhof

 Villa Kogelhof van Paul de Ruiter bestaat uit twee haaks op elkaar gestapelde volumes: het ene grotendeels ondergronds, het andere zwevend boven het maaiveld. Uitgangspunten voor het ontwerp waren zelfvoorziening en een combinatie van eenvoud en abstractie tot een spectaculaire verschijningsvorm. De villa bevindt zich midden in het Zeeuwse Noord-Beveland. Het uitzicht over het landschap is in het ontwerp zo veel mogelijk benut. In de glazen doos, ondersteunt door een stalen V-frame, bevinden zich in een open plattegrond de voornaamste woonfuncties met losse volumes voor badkamer, keuken en slaapvertrekken. Om de energieneutrale ambities te realiseren is deze gevel uitgevoerd als klimaatgevel en zijn duurzame installaties toegepast. 

Samenstelling jury

De jury van de ARC13 Architectuur Award bestaat uit Don Murphy (VMX Architects, voorzitter jury), Marjolein van Eig (Inbo), Tracy Metz (journalist en auteur) Bianca Seekles (ERA Contour) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury). 

ARC13

ARC13 is een reeks prijzen voor zowel gerenommeerde bureaus als jonge professionals. Dit jaar kunnen ontwerpers inschrijven voor prijzen op het gebied van stoelontwerp, interieur en architectuur. Het werk wordt beoordeeld door vakkundige jury’s. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 26 november 2013 in Rotterdam. Kijk op www.arc-awards.nl voor meer informatie.

Reageer op dit artikel