nieuws

Grote afwijkingen bij milieuprestatieberekeningen

Geen categorie

De sinds dit jaar verplichte milieuprestatieberekening is gevoelig voor menselijke keuzes. Onderzoek van Metaalunie, BNA en drie ministeries toonde afwijkingen tot 67 procent aan, meldt dagblad Cobouw vandaag. De helft van de aan het onderzoek deelnemende architecten geeft aan dat ze eindscores kunnen beïnvloeden. Als milieurelevante materialen ontbreken in de database, voeren ze soms informatie in van gunstiger alternatieven.

Grote afwijkingen bij milieuprestatieberekeningen

Het maken van milieuprestatieberekeningen van gebouwen is sinds dit jaar verplicht. Zonder berekening mag er niet worden gebouwd. Nu blijkt dat het eindresultaat afhangt van de architect of adviseur die de berekening maakt.

In totaal 34 architecten werkten mee aan het onderzoek, acht daarvan voerden materiaalgegevens in van vier projecten. Dat deden ze met drie rekeninstrumenten, GPR Bouwbesluit, MRPI en DGBC Materialentool.

Lees meer op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel