nieuws

Stadions WK Voetbal 2014 op tijd klaar?

Geen categorie

Brazilië hoopt door het organiseren van het WK Voetbal in 2014 het land op de kaart te zetten als een grootmacht in opkomst. Maar in plaats van succes dreigt gezichtsverlies nu blijkt dat een jaar voor de officiële aftrap de voorbereiding moeizaam verloopt. Dit weekend start de Confederations Cup, het voetbaltoernooi dat wordt gezien als generale repetitie voor het wereldkampioenschap.

Stadions WK Voetbal 2014 op tijd klaar?

 

In alle twaalf Braziliaanse speelsteden zijn nieuwe stadions gebouwd en vrijwel overal waren de kosten hoger dan geraamd. Het duurste stadion staat in de Braziliaanse hoofdstad Brasília, De rekening bedroeg uiteindelijk ruim anderhalf miljard real (meer dan 500 miljoen euro), het dubbele van de oorspronkelijke begroting. En dat in een stad waar de grootste voetbalclub uitkomt in de derde divisie, met gemiddeld 800 toeschouwers op de tribune.

Het Nationale Stadion in Brasília, een ontwerp van Castro Mello Architects

De wereldvoetbalbond FIFA eist dat alle stadions klaar zijn als het tijd is voor de loting, in december. Maar het is op dit moment nog allerminst zeker dat dat in alle twaalf speelsteden gaat lukken. Een lokale universiteit berekende dat het stadion van Manaus, de Amazone Arena, in het huidige tempo pas voltooid zal zijn in 2015. En dat terwijl daar al geruime tijd 24 uur per dag gebouwd wordt.

Ook het stadion in São Paulo, de grootste stad van het land, loopt flink achter op schema. Over precies een jaar moet hier de openingswedstrijd van het wereldkampioenschap worden gespeeld. Er zijn problemen rond de financiering van het stadion, de nieuwe thuisbasis van de populaire voetbalclub Corinthians.

 Arena Sao Paulo WK Brazilie 2014

De Arena van São Paulo. Het ontwerp is gemaakt door Aníbal Coutinho

Het bekendste stadion van Brazilië is ongetwijfeld het Maracanã in Rio de Janeiro. Het stadion is nog maar net klaar, veel later dan gepland. Begin deze maand waren er problemen met de veiligheid. Dat was ook het geval in Salvador de Bahia. Daar stortte een deel van het dak van de Arena Fonte Nova, het nieuwe stadion, kort na de opening gedeeltelijk in door een regenbui.

Infrastructuur

Maar het grootste probleem van het komende WK is de toegankelijkheid van de stadions. Brazilië is de afgelopen jaren flink gegroeid, in tegenstelling tot de infrastructuur. De wegen van de grote steden slibden dicht, de vliegvelden zijn al jarenlang veel te klein en de kwaliteit van de meeste telecommunicatie-netwerken laat te wensen over. Elke speelstad kent grote projecten waarmee die problemen moeten worden aangepakt. Overal worden vliegvelden uitgebreid, nieuwe wegen aangelegd en soms ook metrolijnen. Maar uitgerekend deze projecten lopen achter op schema: in Manaus bijvoorbeeld geeft het lokale organisatiecomité toe dat vrijwel geen enkel project af zal zijn voor 2014.

Bron NOS.nl

Reageer op dit artikel