nieuws

Redactietips voor Dag van de Architectuur

Geen categorie

Komend weekend is weer van alles te doen in het kader van de Dag van de Architectuur. De redactie heeft de programma’s van verschillende steden bekeken en een selectie gemaakt met de leukste uitjes.

Redactietips voor Dag van de Architectuur

 

 

1. In plaats van een rondleiding, een rondvaart op de Ooievaart

Het bouwen in Den Haag staat centraal tijdens de tocht op de open rondvaartboot. Vanaf het water krijg je een verrassende kijk op ‘gewone’ woonhuizen en bijzondere monumenten. Het ontwerp, het gebouw type, de oorspronkelijke functies maar ook de bestemmingen in de loop van de tijd worden tegen de achtergrond van de sociale, economische en politieke ontwikkeling van de stad geschetst.

Je vaart langs het gebouwde erfgoed dat getuigt van vier eeuwen dynamische stadsontwikkeling. Je ziet geslaagde voorbeelden van een typisch Haagse architectuurstijl als de Nieuwe Haagse School en de resultaten van de verschillende fasen van stadsvernieuwing in de 20e eeuw.

De explosieve bevolkingsgroei in de 19e eeuw ging gepaard met stormachtige bouwactiviteiten buiten de gracht. Vanuit de rondvaartboot krijg je daar een goed beeld van. De 19e eeuwse stadsvilla’s in het ruim opgezette Willemspark, dat al vroeg als beschermd stadsgezicht werd aangewezen en de dicht bebouwde Schilderswijk.

Goed nieuws voor degenen die zaterdag toch liever iets anders doen: de rondvaart langs Haagse gebouwen is nog het hele jaar te boeken.

De Ooievaart vlakbij de Willemsparkbrug in Den Haag

2. Rietveld ontdekken op de fiets

Ondanks dat de ontwerpen van Rietveld vaak erg opvallend en herkenbaar zijn, is een groot deel van het oeuvre niet bekend bij het grote publiek. ColorbikeTours organiseert een route door Utrecht langs deze verborgen pareltjes. Onder leiding van een professionele gids komtl niet alleen Rietveld aan bod, maar ook andere gebouwen met een bijzonder verhaal in Utrecht.

Door deel te nemen aan deze fietstocht verrijk je niet alleen je architectuurkennis, maar verricht ook nog eens een goede daad. ColorbikeTours financiert met een deel van de opbrengsten namelijk fietsen voor kinderen in ontwikkelingslanden.

De route gaat in première op de Dag van de Architectuur, maar kan daarna ook nog worden gevold. Deze tour duur ongeveer twee en een half uur en kost 25 euro.

 
De Colorbikes voor het Rietveldhuis.

3. Kijken hoe je een wikkelhuis kunt maken

Het Wikkelhuis is een huis dat wordt gemaakt door karton rond een mal te wikkelen en te verlijmen, waarna het geheel wordt voorzien van een dun laagje aluminium. De bouwsels worden gemaakt in een machine die segmenten produceert. Een aantal segmenten vormt samen een huis, een boot, een dakopbouw of een kantoor.

Het systeem is twintig jaar geleden bedacht voor het vervoeren van tomaten en in de loop der jaren opgeschaald naar een compleet huis. In 2012 heeft de Fiction Factory het Wikkelhuis verder ontwikkeld en het eerste exemplaar gebouwd dat een semi-permanente  functie heeft, als kantoorruimte op Schiphol. Dit gebouw is in november 2012 opgeleverd.

Het maakproces is op 23 juni van 10 tot 17.00 uur  van dichtbij te kijken in de werkplaats van Fiction Factory op het Cornelis Douwesterrein aan ’t IJ in Amsterdam.

 

Het wikkelkantoor op Schiphol.

4. Hilversum

In Hilversum vindt een 24-uurs ontwerpmarathon plaats. Terwijl de ontwerpers druk bezig zijn, vindt in De Vorstin een Pecha Kucha avond plaats vol internationale architectuur inspiratie (za 22 juni v.a. 20 u). Op zondagmiddag lunchen raadsleden en publiek op het stationsplein. Zondagmiddag wordt het weekend afgesloten met de presentaties van de ontwerpers. Ze tonen hun plannen voor publiek en jury, waarna de prijs wordt uitgereikt: zondag 23 juni, 13.00 u in De Vorstin.  

5. Rotterdam

De Dakakker op het kantoorgebouw het Schieblock in het centrum van Rotterdam is met 1000 m2 het eerste grote stadslandbouwdak in Nederland. De Dakakker werd in april 2012 aangelegd door Binder Groenprojecten naar het idee en ontwerp van de architecten van ZUS en ontwikkeld in samenwerking met het Rotterdams Milieucentrum. De Dakakker is onderdeel van het project de Luchtsingel. De winnaar van het Rotterdamse Stadsinitiatief in 2012.

De Dakakker is te bezichtigen op zaterdag 22 juni. Het dak en het Pop-up theehuis ‘de Dakker’ zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend. Diverse soorten kruiden en muntthee zijn direct van het dak van de Dakakker te verkrijgbaar. Het assortiment bestaat o.a. uit appel- ananas, bananen-, citroen- en marokkaanse munt. Verder zijn er diverse gebakjes en taart met ingredienten van het dak te koop. Deze zijn vers gebakken door de gezusters Slauerhof en Frau Beherns Backt.

Adres: Schiekade 189 (zevende verdieping), ingang onder de houten brug ‘de Luchtsingel’ – tegenover de Hofpleinfontein.

Dakakker Rotterdam

 

6. Rolschaatsdisco met uitzicht op Rotterdam

De kantoortoren de Hofpoort in Rotterdam is tijdens de Dag van de Architectuur een stad die niet slaapt: 24Hofpoort. De 24 verdiepingen, in totaal zo’n 15.000 vierkante meter bijna leegstaand kantooroppervlak, worden gevuld met onder andere een minicamping, rollerdisco, startupkantoor, bioscoop en theater. Er zijn tours door het gebouw zelf en zijn omgeving. Op zaterdagochtend wordt bij zonsopgang ontbijt geserveerd. Het architectuurcentrum van Rotterdam, AIR en ZUS- de Dependance en Rotterdam Archiguides verkennen hiermee de mogelijkheden de leegstand in de Rotterdamse binnenstad te activeren.

  Impressie van de Hofpo

7. Nijmegen

In Nijmegen kan je zelf aan de slag met latten. Tijdens de gratis inloop workshop Lattedralen kun je van 11.00 tot 17.00 uur op zaterdag terecht aan het Mariënburgplein met duizenden dezelfde latten bijzondere objecten bouwen. Het stapelen moet met veel precisie gedaan worden omdat er geen verbindingsmiddelen gebruikt mogen worden. Door te bouwen zal de stad er een vestiging bij krijgen: een stad van latten. Een voorbeeld van een object is de ‘’lattedraal”, een uit duizenden latten opgebouwde kathedraal.

Cabine

In het ontwerp van Pieter Oosterhout kan je samen genieten van een film

Ook in Nijmegen hebben regionale architecten speciaal voor de Dag van de Architectuur éénpersoonsbioscoopjes ontworpen en gebouwd. Deze minibioscoopjes zijn op zaterdag tussen 11.00 uur en 22.00 uur te bezichtigen op het Mariënburgplein. In de cabines worden door LUX geselecteerde fragmenten van bekende recente en oudere films vertoond, waarbij architectuur een belangrijke hoofdrol speelt. De bioscoopjes zijn uiteenlopend van aard. Architect Bob Meltzer presenteert zijn slakkencabine, Flow architecten ‘the biggest little cinema (on earth), Frank Willems Architecten nodigt de bezoeker uit om film te kijken in een kaartenhuis, Gery van Heesch laat de bezoeker ronddraaien, Gradussen Bouwkunst I Interieurarchitectuur toont een cabine met de naam Shortstay, Hubbers ontwerpt heeft een ’24 hours mobile cinema’ gebouwd en Pieter Oosterhout laat de bezoeker niet alleen, maar samen genieten van film.

 Meer informatie

Flow DvA Nijmegen  Tthe biggest little cinema (on earth). Tekening Flow Architecten

 

Informatie over de Dag van de Architectuur

Voor alle informatie over openingstijden, locaties en evenementen per stad of regio kun je het beste www.dagvandearchitectuur.nl checken. Het programma wordt daar regelmatig aangevuld.

Reageer op dit artikel