nieuws

Uitklapgevel creëert zijn eigen schaduw

Geen categorie

Een kantelbare gevel die in de zomer voor zijn eigen schaduw zorgt, terwijl hij zonlicht en warmte ‘s winters ongehinderd binnenlaat. Dat zou volgens ingenieursbureau DGMR wel eens de oplossing kunnen zijn voor een probleem waar architecten en ingenieurs al jaren mee worstelen.

Uitklapgevel creëert zijn eigen schaduw

Licht, lucht en ruimte zijn belangrijk voor het welbevinden van de mens. In het ideale geval besteden wij ons kantoorleven dan ook in een pand met lekker veel daglicht, vrij uitzicht en een aangenaam binnenklimaat. Het probleem is dat zonlicht ook verblindt en dat kantoren met grote glasoppervlakken in de zomer snel te veel opwarmen. In de praktijk worden daglicht en uitzicht daarom een groot deel van het jaar door zonwering tegengehouden.

 

 

DGMR zoekt al jaren naar een oplossing voor dit probleem en denkt nu een eind op de goede weg te zijn. Het ontwerp van de dynamische gevel bestaat uit verdiepingshoge kantelbare glaspanelen met daaraan bevestigd een naar binnen stekende kap, die aan de bovenkant en zijwanden aan het glaspaneel is bevestigd. In de zomer kantelen de panelen naar voren en beschaduwt de bovenkant van de kap de glaspanelen. In de winter kantel je de glasplaten vlak en verdwijnt de kap in de tussenwanden en boven het plafond. Aangezien de panelen traploos instelbaar zijn, kan de gevel ook in de lente en herfst een ideale positie vinden.

Het adviesbureau zoekt momenteel partijen die willen meedenken; architecten die mogelijkheden zien om het concept te optimaliseren en gevelbouwers die ideeën hebben over de praktisch uitvoerbaarheid.

Reageer op dit artikel