nieuws

Bouw Westermoskee na jaren gesteggel begonnen

Geen categorie

Het lijkt erop dat de omstreden Westermoskee in Amsterdam er toch gaat komen. Na jaren van rechtszaken en geruzie is donderdagmiddag de eerste paal in de grond gegaan. Dat zei de projectleider van beleggingsmaatschappij Manderen BV, die het prestigieuze gebedshuis in opdracht van de Turkse moskeevereniging Aya Sofia laat bouwen.

Bouw Westermoskee na jaren gesteggel begonnen

Stadsdeel West liet vorige maand weten de benodigde vergunning niet in te trekken, nadat enkele omwonenden hierom hadden gevraagd. Een aannemer uit Beverwijk neemt de bouw op zich, aldus Manderen. De kosten voor het project, een ontwerp van het Frans-Joodse architectenpaar Marc en Nada Breitman, bedragen zo’n 6 tot 7 miljoen euro. Naar verwachting duurt de bouw 18 maanden, vertelde de projectleider.

Conflicten

Het gebedshuis had er volgens de oorspronkelijke plannen allang moeten zijn, maar verscheidene conflicten frustreerden het bouwproces jarenlang. AyaSofia zou de moskee aanvankelijk samen met woningcorporatie Stadgenoot bouwen. De Turkse organisatie zou verantwoordelijk zijn voor de moskee zelf, de woningcorporatie zou de bijhorende woningen en bedrijfsruimten voor haar rekening nemen. Niet lang na de officiële aftrap in 2006 kregen de twee partijen echter ruzie, waardoor de bouw jarenlang stillag.

ANP

Reageer op dit artikel