nieuws

Onderwijsmuseum onthult plannen De Holland

Geen categorie

Gisteravond zijn in Dordrecht de plannen voor het nieuwe onderkomen van het Nationaal Onderwijsmuseum in het gebouw van De Holland onthuld. Nu de ontwerpen van Bierman Henket zijn goedgekeurd is het wachten op het startsein voor de renovatie.

Onderwijsmuseum onthult plannen De Holland

Door lelijke aanbouwen en langdurige leegstand is De Holland, een gebouw van Sybold van Ravensteyn, bekend van diergaarde Blijdorp in Rotterdam, ernstig verpauperd. Bij de restauratie en transformatie tot onderwijsmuseum zullen alle toevoegingen uit de jaren ’80 worden verwijderd, gesloopte geveldelen worden gereconstrueerd. Op de bel-etage en in het souterrain wordt ruim 1000 m2 expositieruimte gerealiseerd. In de oorspronkelijke vormtaal van Van Ravesteijn worden aan weerszijden van de entree een educatieve en een horecaruimte gerealiseerd. Een nieuwe, centraal gelegen trap en lift ontsluiten de drie verdiepingen. De commissarissenkamer wordt in de oorspronkelijke staat hersteld en zal als representatie, verhuurbare ruimte worden gebruikt.

Bierman_Henket_Onderwijsmuseum 

Een onzeker onderdeel in de plannen van Bierman Henket architecten is het terugbrengen van de originele schoorsteen met bekroning op het dak van De Holland. Het museum zou het graag willen, maar het is nog onduidelijk of het te betalen is.

De verbouwing gaat komende zomer van start. Het Onderwijsmuseum hoopt dan in september 2014 de deuren te kunnen openen.

Reageer op dit artikel