nieuws

Nieuwbouw Google, Apple en Facebook

Geen categorie

Google laat in Mountain View Californië een nieuw complex bouwen voor een deel van de 37 duizend werknemers. Het is de eerste keer dat de internetgigant een nieuw complex laat optrekken. Tot nu trok het bedrijf in reeds bestaande kantoren, in Mountain View en omstreken alleen al 65.

Nieuwbouw Google, Apple en Facebook

Het nieuwe complex is 27 hectare groot en is zo opgezet dat iedere werknemer daglicht kan zien en niemand meer dan tweeënhalve minuut hoeft te lopen om een willekeurige andere medewerker te ontmoeten. Om het creatieve proces te bevorderen krijgt het nieuwe Googleplex de exotische hangplekken waarmee het bedrijf school heeft gemaakt naast restaurant, fitnessruimten en winkels, bereikbaar via glijbanen. Voor het ontwerp tekende NBBJ.

Apple Nieuwbouw
De nieuwbouw van Apple. Foster + Partners ontwierpen het ‘Ruimteschip’

Apple

Naast Google is ook het (over)bekende Amerikaanse mediaconcern Apple bezig met nieuwbouw. Het complex oogt futuristischer dan het Google complex. Het gigantische ronde kantoorcomplex komt de thuisstad Cupertino (Californië). Het ‘ruimteschip’ is een ontwerp van Foster + Partners en is nog door wijlen Steve Jobs goedgekeurd. Het complex is 71 hectare groot en moet in 2016 plek bieden aan 13 duizend werknemers.

Frank Gehry toont zijn ontwerp aan Mark Zuckerberg. Foto: Everett Katigbak

Facebook

Ook Facebook hoopt binnenkort de eerste steen te leggen voor een nieuwe campus in Menlo Park, waar 3400 ingenieurs en technici een onderdak krijgen. Het komt aan de overkant van de straat waar het sociale netwerk al een gebouwencomplex heeft.

Net zoals de andere mediagiganten hoeft ook Facebook niet op de kleintjes te letten. Het bedrijf heeft voor zijn Campus West Frank Gehry aangetrokken. Het complex bestaat uit verschillende delen die samen een groot gebouw vormen. Gehry ontwierp een daktuin die de hele bovenzijde van het kantoor beslaat. Over twee jaar kunnen de eerste werknemers hun lunch gebruiken.

Bron: de Volkskrant

Reageer op dit artikel