nieuws

Niet een maar twéé schaatsbanen in Zoetermeer

Geen categorie

Niet één, maar twee schaatsbanen van 400 meter, een hotel, een medisch centrum, een sporthal en een bedrijfshal. Met dit plan voor een TranSportium mengt Zoetermeer zich in de strijd van de sportkoepel NOC*NSF en de KNSB om de status van ‘nationale schaatsbaan’. Bij toewijzing krijgt Zoetermeer vanaf 2016 voor een periode van tien jaar minstens een grote wedstrijd per jaar toegewezen uit het programma van langebaanschaatsen.

Niet een maar twéé schaatsbanen in Zoetermeer

Bij het complex, TranSportium, gelegen aan de A12 tussen Bleiswijk en Zoetermeer komt een station, waardoor toeschouwers van grote schaatswedstrijden makkelijk met de trein kunnen komen. Rond de wedstrijdbaan is straks plek voor 15.000 schaatsfans. Anders dan bij andere banen zit er slechts vijf meter tussen het ijs en de boarding. Dat moet de toeschouwers beter zicht op de schaatsers bieden. Onderzocht wordt nog of er een andere, beter zichtbare belijning op de baan kan worden gebruikt en of de dweilpauzes tijdens de wedstrijden korter kunnen. Het TranSportium is een plan van bouwconcern Dura Vermeer, technologiebedrijf Siemens Nederland en advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

 Zoetermeer_IJsbaan

Andere locaties

Voor de toewijzing dingen ook twee andere locaties mee, de huidige nationale schaatstempel Thialf in Heerenveen. Het complex is sterk verouderd, maar wil met de verbouwing opnieuw ‘het schaatsmekka van de wereld’ worden. Het plan, aangekondigd eind 2012, bestaat uit een sport- en trainingscentrum voor alle schaatsdisciplines, inclusief shorttrack, kunstrijden, skeeleren en ijshockey. 300 dagen per jaar kan er op de twee ijsbanen worden geschaatst. Ook Almere wil de titel binnenhalen. Vorig jaar zomer presenteerde de stad plannen voor het Icedome in Almere Poort: twee multifunctionele ijshallen met alle voorzieningen voor top- en breedtesport voor alle ijssporten. Dit complex moet eind 2015 klaar zijn.

Op 28 mei wordt de ‘winnaar’ bekendgemaakt.

Bron: AD

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel