nieuws

Gebruik van ‘Tussentijd’

Geen categorie

Drie jonge architecten, Huib Koman van architectenbureau Huib Koman (abHK), Stephan Luijks en Coen de Swart hebben in een studie de mogelijkheden onderzocht voor de transformatie van het gebied van de Isabella kazerne in Vught.

Gebruik van ‘Tussentijd’

 

 

De Isabella kazerne kent een bijzondere en roerige geschiedenis. Tot 1993 kende de kazerne een militaire functie. Daarna is het, tot medio 2012, gebruikt als opvangcentrum voor Asielzoekers.  Met het uitstel van het eerste recht van aankoop door de gemeente Vught dreigt een tussentijd te ontstaan die wordt overbrugt met tijdelijk beheer, terwijl deze periode volgens de drie architecten kansen biedt voor een transformatie.

Tussentijd 

De drie jonge architecten zien de oplossing in een vraaggestuurde ontwikkeling. Tijdelijk hergebruik, zoals inmiddels is opgestart in de diverse gebouwen op het terrein moeten van de Isabella Kazerne een bruisend gebied maken waarin het getransformeerde groene middenterrein het hart van het gebied vormt. 

 Tussentijd_Isabellakazerne

De openbare ruimte tegen de beboste rand wordt omgevormd tot een pluktuin met verwante activiteiten. In de beboste rand komen recreatieve routes. Een verbinding over het Drongelens kanaal maakt het mogelijk direct vanuit Den Bosch het terrein te bereiken. Een uitbreiding op de schoorsteen nabij het ketelhuis die boven de bebossing uitsteekt moet de mensen naar het gebied lokken. Bestaande poorten van de kazerne worden geopend. Ook worden ruimtes in de diverse gebouwen uitgegeven aan kunstenaars en starters in de vorm van kluswoningen en ateliers. 

Reageer op dit artikel