nieuws

Agendatip: presentatie Studio for Unsolicited Architecture

Geen categorie

Het Nieuwe Instituut presenteert vandaag de resultaten van de Studio for Unsolicited Architecture, Design & E-Culture. Ontwerpers werkten een half jaar aan de ongevraagde oplossingen voor prangende vraagstukken.

Agendatip: presentatie Studio for Unsolicited Architecture

 

 

Met:

  • Leve de Krimp!; slimme verbindingen tussen bewoners in krimpregio’s
  • Self Building Building; een nieuw model voor stedenbouw en architectuur
  • Open Source City; een nieuw online platform met álle open geo-data van Nederland

Open Source City

Het team van The Cloud Collective ontwikkelde Open Source City, een gratis en publiek toegankelijk platform in de vorm van een online kaart met alle openbaar beschikbare data op het gebied van ruimtelijke ordening. Kennis die eerder was voorbehouden aan specialisten en beleidsmakers kan zo door iedereen gebruikt worden. Open Source City biedt inzicht in het bestaande ruimtelijke veld door de combinatie van grote hoeveelheden geografische, demografische en economische (open) data. De directe oproepbaarheid van de gecombineerde gegevens introduceert een nieuwe manier van werken waarbij gebruikers ‘quick scans’ kunnen maken om zo potenties aan te wijzen, de markt te verkennen of gemeenschappelijke belangen te organiseren. De site www.oscity.nl wordt op 21 maart gelanceerd.

 

Leve de krimp!

Leve de krimp! van Studio Papaver is een methode voor de aanpak van krimpproblematiek in krimpregio’s in Nederland. In de nabije toekomst krijgen grote delen van Nederland te maken met krimp en enkele gebieden, waaronder Zuid Limburg, Noordoost Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en de Achterhoek, hebben er momenteel al mee te maken. Studio Papaver wil krimp zien als kans en ontwikkelde een methode die nieuwe media gebruikt om bewoners van krimpgebieden aan te sporen op zoek te gaan naar slimme verbindingen. Denk aan het combineren van kennis, geld, energie, materiaal en netwerken om met minder toch meer kwaliteit te bereiken.

Self Building Building

Self Building Building, een samenwerking tussen Archis, Waag Society, INSA en Topika, biedt een nieuw model voor stedenbouw en architectuur. Het project bestaat onder andere uit een ‘kookboek’ en een online platform met initiatieven op het gebied van zelfbouwprojecten, experimenten met bewonersparticipatie, alternatief opdrachtgeverschap en vernieuwende financieringsconstructies. Gebruikers van het kookboek en de website kunnen met verschillende ingrediënten hun eigen Self Building Building maken. Tegelijkertijd is Self Building Building een concreet voorstel voor een bouwproject in Amsterdam Noord als proeftuin voor nieuwe methoden en technieken van hedendaagse zelfbouw. Het project zet nadrukkelijk in op de nieuwste (digitale) productietechnieken.

 

Facts

De presentatie vindt plaats van 20.00 tot 22.00 uur in Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam.Informatie en aanmelden via nai.nl/studio

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel