nieuws

Verbetering zichtbaarheid Landgoed Zonnestraal

Geen categorie

Landgoed Zonnestraal en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed tekenen binnenkort een overeenkomst waarmee ze hun gezamenlijke verbondenheid met het werelderfgoed in Nederland onderstrepen. Met een daarbij behorende financiële bijdrage van 250.000 euro wordt het landschap hersteld, de zichtbaarheid vergroot en recreatie aantrekkelijker gemaakt.

Verbetering zichtbaarheid Landgoed Zonnestraal

 

Het landgoed in Hilversum bestaat uit het voormalige sanatorium Zonnestraal uit 1928 van architect Jan Duiker en het omliggende bos. Duiker situeerde zijn gebouwen zodanig dat aan de voorkant open zicht op de heide was en aan de achterkant een rugdekking met bomen. Dit oorspronkelijke landschap is in de loop der jaren drastisch gewijzigd. Door uitvoering van het landschapsplan wordt de oorspronkelijke situatie weer hersteld.

Werelderfgoed

De komende jaren wordt gewerkt aan een nominatiedossier voor de plaatsing van Zonnestraal op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het Landgoed werkt hiervoor nauw samen met de RCE, de Gemeente Hilversum en het Gooisch Natuurreservaat.

Op de UNESCO werelderfgoedlijst staan in Nederland reeds Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, het molencomplex Kinderdijk – Elshout, het Woudagemaal, Willemstad Curaçao, droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee en de Grachtengordel van Amsterdam. 

Reageer op dit artikel