nieuws

Tweede leven voor skateboards

Geen categorie

Coda is met een zelfdragende partymuur van gerecyclede skateboards de winnaar van YAP, de door het Museum voor Moderne Kunst en MoMA PS1 uitgeschreven prijsvraag voor Jonge Architecten. De muur wordt onderdeel van het Warm Up Summer Music evenement. Daar zorgt hij behalve voor schaduw ook voor verfrissing door water dat vrijkomt uit ondergelegen koelstations.

Tweede leven voor skateboards

De jury koos voor de inzending van CODA (Caroline O’Donnell, Ithaca uit New York) door het onder meer gebruik maken van lokaal beschikbare middelen, de afvalproducten van skateboards. Hiermee maakte zij volgens Pedro Gadanho, conservator van MoMA Architectuur en Design “een indrukwekkend en poëtisch architectonisch statement. Een feestmuur die over de beschikbare ruimtes buigt en gebruikt wordt voor verschillende doeleinden en aantoont dat zelfs de meest onwaarschijnlijke materialen kunnen worden hergebruikt.”

Poreuze gevel

De poreuze gevel van de muur is aangebracht op een hoog, zelfdragend, stalen frame dat in balans blijft en op zijn plaatst wordt gehouden door grote containers gevuld met water. Het frame is bekleed met een scherm van in elkaar grijpende houten elementen gemaakt van eco-vriendelijke skateboards.

CODA 

Gevelpanelen als meubilair

De onderste panelen zijn afneembaar en zijn bruikbaar als banken en gemeenschappelijke tafels het Warm Up festival en andere evenementen. Kleine podia omringen de PartyWall. Op verschillende plekken in de structuur zijn bassins aangebracht die dienen als verfrissende koelstations. Deze kunnen ook worden afgedekt voor extra podia of om een schaduwrijke plek te creëren.

Extra feestgevoel

Met water gevulde kussens worden in de avond verlicht en zorgen voor een extra effect. De PartyWall werkt als een aquaduct, langs de top loopt een stroom water naar beneden die door extra druk verandert in een fontein die op zijn beurt de waterbassins vult.

Bron: ArchDaily, MoMA PS1

Reageer op dit artikel