nieuws

Pier binnen twee maanden in andere handen

Geen categorie

De failliet verklaarde Pier van Scheveningen wordt naar verwachting binnen 2 maanden verkocht. Dat heeft curator Marc Udink woensdag gezegd. Volgens hem zijn er verschillende geïnteresseerde partijen, die eerst worden geïnventariseerd. De rechter besloot woensdag dat de Pier voorlopig niet van het gas wordt afgesloten.

Pier binnen twee maanden in andere handen

 

Netbeheerder Stedin wilde de gastoevoer afsluiten omdat de Pier geen contract heeft met een energieleverancier. Maar dat wist Udink met een kort geding te voorkomen, waardoor de winkeliers niet in de kou komen te staan.

Uniek

Volgens de curator is het uniek dat een rechter oordeelt dat een grootverbruiker niet mag worden afgesloten. Stedin zei vorige week verplicht te zijn de gaskraan dicht te draaien omdat er geen contract was met een energieleverancier. Udink stelt echter dat de energiemaatschappij waar hij mee sprak een waarborgsom van dertig- tot veertigduizend euro eiste. “Dat kan niemand betalen. We zijn failliet”, zegt Udink in een reactie aan Novum Nieuws.

Hoger beroep

Stedin liet weten in hoger beroep te gaan en heeft de kwestie ook aangekaart bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa. Niet om afsluiting te forceren maar omdat de uitspraak in strijd is met de energiewetgeving, aldus de netbeheerder.

Volgens Stedin is de zaak door de Haagse rechter alleen beoordeeld op het faillissementsrecht en niet op de energiewetgeving waaraan het bedrijf gehouden is. ”Stedin zal vanwege de uitspraak en in afwachting van komende ontwikkelingen het transport van gas naar de Pier vooralsnog niet afsluiten.”

Centrale gasaansluiting

De Scheveningse pier is grootverbruiker omdat er een centrale gasaansluiting is die weer wordt doorgesluisd naar de individuele winkels. Udink stelt dat het belangrijk is dat de winkeliers op de pier gas kunnen blijven afnemen. “Om de pier te kunnen verkopen, is het van belang dat de leidingen niet bevriezen.” De curator vermoedt wel dat hij op korte termijn alsnog een contract moet afsluiten met een energieleverancier.

Plan van aanpak

De Scheveningse pier van de familie Van der Valk werd eerder deze maand failliet verklaard. De curator hoopt later deze week meer duidelijkheid te kunnen geven over een plan van aanpak voor de toekomst van de pier. “Sloop van de pier is net zo duur als reparatie. Maar de reparatie kun je in de loop van de tijd terugverdienen door exploitatie van de pier. Dus die optie heeft de voorkeur.”

Bron: ANP/Novum

Reageer op dit artikel