nieuws

Maquette voor blinden en slechtzienden

Geen categorie

Van de Plenaire Zaal van de Tweede Kamer der Staten Generaal een schaalmodel ontwikkeld om de toegankelijkheid ervan voor blinden en slechtzienden te verbeteren en om de beleving van het gebouw voor hen te vergroten. De maquette die in opdracht van Stichting Geluid in Zicht is gemaakt, wordt op donderdag 24 januari 2013 gepresenteerd in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw.

Maquette voor blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden kunnen het gebouw van de Tweede Kamer beleven door in een schaalmodel met hun hand de ruimte te verkennen, het betreffende materiaal te voelen en daar waar de hand een object aanraakt de akoestiek te ervaren. Via een koptelefoon luistert de gebruiker naar drie verschillende geluidslagen: een akoestische, een informatieve en een laag met verhalen.Hoe de audiomaquette gebruikt wordt, is te zien in deze video

Geluid

Behalve bijvoorbeeld de geluiden van de roltrap in de Statenpassage, krijgt de gebruiker ook informatie over de indeling van de parlementszetels of eerder opgenomen gesprekken tussen volksvertegenwoordigers. De architect van de Tweede Kamer, Pi de Bruin, vertelt over de betekenis van het gebouw.

De makers

De maquette is ontwikkeld en gemaakt door de architecten van MORE ARCHITECTURE en NOV’82 en de geluidsontwerpers Robert Bosch en Leo van der Veen.

Aanmelden

Aanmelden voor de presentatie op 24 januari kan via de stichting Geluid In Zicht 

 

Reageer op dit artikel