nieuws

Kantinegebouw ENKA wordt opgeknapt

Geen categorie

BOEi is gestart met het groot onderhoud van het Kantinegebouw van het ENKA terrein in Ede. Hiermee is een einde gekomen aan de jaren van leegstand en verval van dit industriële monument. Het Kantinegebouw krijgt een nieuwe functie in de nieuwe woonwijk die op ENKA wordt gerealiseerd.

Kantinegebouw ENKA wordt opgeknapt

 

Het Kantinegebouw, 4.000 m2 groot, werd in 1951 neergezet ter vervanging van een paar kleinere schaftlokalen die in de oorlog werden verwoest. Door de lichte structuur van betonnen gevels, stalen kozijnen en grote open ruimtes straalt het gebouw naoorlogs optimisme uit

De hele buitenschil wordt aangepakt en bijzondere elementen, zoals de balustrades en de geglazuurde stenen aan de kopgevels, worden gerestaureerd. In november 2013 is de buitenkant van het Kantinegebouw klaar. Vervolgens zal het gebouw worden herbestemd naar een nieuwe functie die aansluit bij de behoefte van de toekomstige bewoners van de wijk. Spelen, leren en werken worden de nieuwe thema’s van het Kantinegebouw.

Participanten

De financiering voor het groot onderhoud komt van het Rijk en de marktpartijen AM en ASR Vastgoed Ontwikkeling. Deze laatste twee partijen zijn eigenaar van het terrein; samen werken ze aan de ontwikkeling van ENKA. De uitvoering van het groot onderhoud is in handen van Koninklijke Woudenberg.

BOEi (een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het herbestemmen van industrieel erfgoed, religieus erfgoed en monumentale boerderijen.) organiseert als eigenaar van het Kantinegebouw de herbestemming en begeleidt het groot onderhoud. BOEi is ook betrokken bij de andere monumenten op ENKA en voert momenteel haalbaarheidsonderzoeken uit naar de herbestemming van de Westhal, de Bitterzoutloods en het EHBO gebouw.

Herbestemming van ENKA

Het ENKA terrein is 42 hectare groot en ligt op loopafstand van de Veluwe en het centrum van Ede. ENKA wordt herbestemd tot een levendig gebied voor wonen, werken en verblijven. In de monumenten komen voorzieningen als horeca, maatschappelijke functies, kantoorruimtes en werkruimtes. Daaromheen worden circa 1300 nieuwe woningen gebouwd waarvan er inmiddels al 200 woningen zijn gerealiseerd.

Reageer op dit artikel