nieuws

‘Vrijwel alle gemeenten moeten mee in fusiegolf’

Geen categorie

Nederland moet over een paar jaar alleen nog maar gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners tellen. Gemeenten met minder inwoners moeten fuseren. Dat staat in het conceptregeerakkoord van VVD en PvdA, schrijft De Telegraaf maandag.

‘Vrijwel alle gemeenten moeten mee in fusiegolf’

 

 

 

Als dit plan doorgaat, heeft dat gevolgen voor bijna alle gemeenten. Nu tellen maar 25 van de 415 gemeenten meer dan honderdduizend inwoners.

De partijen willen verder de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samenvoegen. De Noordoostpolder zou daarvan kunnen worden losgekoppeld. Het totaal aantal provincies zou moeten worden teruggebracht tot vijf landsdelen.

Concept regeerakkoord

De onderhandelaars Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zijn het eens geworden over een conceptregeerakkoord, zo is zondag officieel bekend gemaakt. Ze zullen dat maandagochtend voorleggen aan hun fracties. Ook de nieuwe ministersploeg lijkt vrijwel rond. 

Ministerploeg

Zondag werd verder duidelijk hoe de nieuwe ministersploeg onder leiding van premier Rutte eruit gaat zien.Het merendeel van de oud vvd-ministers keert terug naar hun departement. Nieuw is de verschuiving van Henk Kamp naar Economische Zaken. VVD-fractieleider Stef Blok wordt minister van Wonen en Rijksdienst.

De verwachting is dat begin deze week een definitief akkoord wordt bereikt.

Reageer op dit artikel