nieuws

‘Rol belegger bij gebiedsontwikkeling moet groter’

Geen categorie

Niet de overheid, maar institutionele beleggers moeten voortaan de primaire initiator zijn van stedelijke gebiedsontwikkelingen. Als ‘urban governor’ moeten ze het voortouw nemen bij langetermijninvesteringen en nieuwe allianties met het maatschappelijk middenveld. Dat vindt bestuurslid Henk Jagersma van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN).

‘Rol belegger bij gebiedsontwikkeling moet groter’

Jagersma: “Tot de crisis in 2008 hebben we ons laten betoveren door de ‘wall of money’ en namen beleggers genoegen met een rol langs de zijlijn. Sindsdien zit de markt in een neerwaartse spiraal van steeds meer incentives en lagere huren. Maar in plaats van kapitaal te vernietigen, moeten we investeren, verbinden en waarde toevoegen.”

Institutionele beleggers zijn daarin de natuurlijke trekker, vindt Jagersma, ook directeur Syntrus Achmea Vastgoed. ‘We hebben de langetermijnhorizon en een visie op al het vastgoed. Marktpartijen moeten niet ach en wee klagen en de overheid om subsidies vragen. We moeten ook niet op de overheid wachten. Wij moeten onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. In probleemkantoorgebieden met potentie, zoals Teleport in Sloterdijk, moeten we een actieve gebiedsbeheerder worden. Laten we partners zoeken uit de corporatiesector, het onderwijs, de zorg en er het verblijfsklimaat verbeteren met horeca, kinderopvang, scholen.’

Lees verder op Vastgoedmarkt.nl:

Volgens Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, is er genoeg reden voor optimisme maar hebben Nederlanders ‘altijd het gevoel dat er een grote rampspoed over hen heen komt’.

Reageer op dit artikel