nieuws

ING: afname winkelvraag door faillissementen

Geen categorie

ING Economisch Bureau vreest dat in het laatste kwartaal van 2012 het aantal faillissementen in de detailhandel verdubbelt. Hierdoor zal de vraag naar winkelruimte verder afnemen.

ING: afname winkelvraag door faillissementen

Dat schrijft ING Economisch Bureau in zijn kwartaalbericht Vastgoed. De eerste jaarhelft gingen 400 retailers over de kop, 45 procent meer dan de eerste zes maanden van 2011. Ten opzichte van crisisjaar 2009 ging het om bijna 20 procent meer faillissementen. De non-foodbestedingen zullen dit jaar 1 procent dalen, denken de ING-economen, en over 2013 nog eens 1 procent. Steeds meer winkeliers hebben te kampen met margeverlies door de BTW-verhoging, concurrentie van online winkels en lagere bestedingen.

Veel grote (internationale) retailers breiden daarom niet meer uit in kleine en middelgrote plaatsen en openen alleen nieuwe winkels in grote steden, aldus ING Economisch Bureau. Dit zal een versterkend effect hebben op de tweedeling tussen secundaire en A-locaties. In het verleden zorgde dit al voor een oplopende leegstand op secundaire locaties ten opzichte van die op A-locaties. Zij zoeken hier zekerheid in het aanhoudend grote aantal passanten van drukke winkelstraten. Door het aantrekken van nieuwe formules worden A-locaties nog interessanter. Zowel discounters als retailers in het hogere segment zorgen voor dit effect.

‘De tweedeling in de markt heeft ook gevolgen voor de keuzes van vastgoedbeleggers. Zij richten hun aandacht meer en meer op de bovenkant van de markt en de meeste vastgoedgebruikende sectoren presteren niet geweldig’, aldus ING sectormanager Bouw en vastgoed Jan van der Doelen. ‘Dit is een voedingsbodem voor het verscherpen van de strijd om de huurder. Focus op de behoeften van de huurder en de kwaliteit van de portefeuille zijn daarom essentieel.’

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel