nieuws

Huis van de heuvel in Breda officieel geopend

Geen categorie

Het nieuwe Sociaal Cultureel Centrum, Huis van de Heuvel, aan het Mgr. Nolensplein in de wijk de Heuvel in Breda heeft onlangs officieel haar deuren geopend. Atelier PRO tekende voor het ontwerp.

Huis van de heuvel in Breda officieel geopend

 

 

 

 

Het nieuwe Sociaal Cultureel Centrum is gevestigd in een bijzonder complex waarvan een oud Neo-Romaans kerkgebouw het hart vormt. Het project omvat een gemeenschapshuis, twee basisscholen, peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang, consultatiebureau, bibliotheek, sportzaal en huismeesterbureau. Het totale programma omvat 6710 m², waarvan 4095m² nieuwbouw is.

Om de combinatie van brede school en voorzieningencentrum mogelijk te maken, heeft atelier PRO de kerk aangevuld met nieuwbouw waarin nieuw en oud elkaar versterken. De balans tussen de twee is niet alleen te vinden in massaopbouw en materiaalgebruik, maar ook uit de abstracte witte volumes in de onaangeroerde middenbeuk van de kerk.

De eenheid van de bebouwing wordt verder benadrukt door een wintertuin met verbindingsbrug die de schakel vormt tussen oud en nieuw. De foyer in de kerk en de aula in de nieuwbouw stimuleren de interactie tussen de verschillende gebruikers door middel van zichtlijnen en vides. Dezelfde ruimtelijkheid is ook terug te vinden in het interieur van de scholen.

Het exterieur sluit aan op de omliggende naoorlogse bebouwing van architect Granpré Molière. De omliggende huizenblokken hebben een dorps en spontaan karakter waarbij het gebouwencomplex bijdraagt door een scharnier te vormen tussen het centrale plein en de groene Brink met groene weiden, hoge platanen en beukenhagen.

De ingrepen in het interieur van de kerk zijn reversibel: ze zijn zo uitgevoerd dat de kerk in oorspronkelijke staat kan worden teruggebracht. De bijgebouwen van de kerk, de sacristie en de pastorie met kleine zaal, zijn behouden en nadrukkelijk in het ontwerp geïntegreerd.

  

Reageer op dit artikel