nieuws

Agendatip: congres over rol stedebouw in gezondheid

Geen categorie

De mogelijkheden die onze woon- en leefomgeving bieden om mensen gezond te houden, worden te weinig benut. Dat is een van de boodschappen van het congres ‘Ruimte voor Gezondheid. Healthy Cities: onze leefomgeving als medicijn’ dat op 15 en 16 november wordt gehouden in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).

Agendatip: congres over rol stedebouw in gezondheid

Nederlanders worden steeds ouder, maar door een gebrek aan beweging en te veel en ongezond eten liggen (welvaarts)ziekten op de loer.

Beweegvriendelijke wijken

Dit kan deels worden voorkomen met veranderingen in levensstijl, voedingspatroon en omgevingsfactoren. De kwaliteit en inrichting van onze steden, wijken, dorpen en landschap kan daar een belangrijke rol in vervullen. Meer aandacht voor groen en landschap, voor ‘beweegvriendelijke’ wijken, sociale samenhang en sport in de buurt kunnen de mens helpen om zo lang mogelijk gezond te blijven. Hier ligt een opgave voor gemeenten, beleidsmakers, stedenbouwers, landschapsontwerpers en zeker ook verzekeraars en zorgprofessionals.

Het congres geeft een overzicht van actueel onderzoek, draagt oplossingen aan, belicht best practices en gaat in op de van oudsher sterke maar door velen vergeten band tussen stedebouw, ruimtelijke planning en gezondheidszorg. Maar bovenal roept het bestuurders, politici, zorgprofessionals, wijkvernieuwers, ontwerpers, verzekeraars, architecten, bewegingswetenschappers en andere onderzoekers op de handen ineen te slaan en het thema van gezonde steden en dorpen samen (weer) hoog op de agenda te plaatsen.

Reageer op dit artikel