nieuws

Floriade 2022 naar Almere

Geen categorie

De Floriade zal in 2022 in Almere worden gehouden. Dat maakte de Nationale Tuinbouwraad (NTR) maandagmiddag bekend. Daarmee verkiest de NTR Almere boven de gemeenten Amsterdam, Groningen en de regio Boskoop als gastheer voor de zevende editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Floriade 2022 naar Almere

 

 

De Floriade wordt momenteel gehouden in Venlo en vindt eens in de 10 jaar plaats. Volgens de NTR is “het plan van Almere over de hele linie van hoge kwaliteit, met een duidelijke samenhang in visie, locatie en ontwerp, financiën en organisatie”.

Voor Almere betekent de toekenning van de Floriade de grootste investeringsimpuls in haar geschiedenis; de directe investeringen bedragen alleen al 360 miljoen euro. De plannen voorzien niet in een eenmalig evenement, want deze zevende Floriade moet het hart worden van een nieuwe, blijvende stadswijk in het centrum van Almere (Almere Floriade). Winy Maas (MVRDV) is verantwoordelijk voor het ontwerp dat hij neerzette als een prototype ‘Green City’, als een plek die voedsel en energie produceert, water zuivert en afval hergebruikt.

De gemeente laat weten erg blij te zijn met de toekenning van het evenement. ,,Met de Floriade krijgt Almere er een internationaal cultuur- en recreatiepark bij, waarin natuur centraal staat. Het vormt de start van een nieuwe, blijvende stadswijk in het centrum van de stad, met de naam Almere Floriade.” Of zoals wethouder Adri Duivesteijn het verwoordt: ,,Het is alsof er sterrenstof over het centrum van Almere wordt uitgestrooid, alsof alles meer glans krijgt. Almere krijgt er een magische nieuwe plek bij, een groene Cité Idéale.”

Ook het bedrijfsleven in Flevoland is blij met de toewijzing. ,,Een mooi resultaat na 3 jaren noeste arbeid”, vindt Casper Swaan, woordvoerder van het gezamenlijke Flevolandse bedrijfsleven dat het evenement ziet als een mooie economische impuls.

De Nederlandse Tuinbouwraad wil met de wereldtuinbouwtentoonstelling het imago van de Nederlandse tuinbouw bevorderen. De eerste Floriade werd in 1960 in Rotterdam gehouden, daarna volgden Amsterdam (1972, 1982), Den Haag/Zoetermeer (1992), Haarlemmermeer (2002) en Venlo (2012).

Reageer op dit artikel