nieuws

Hoogste punt Innovation Centre FrieslandCampina

Geen categorie

Onlangs is het hoogste punt gevierd van het nieuwe Innovation Centre van FrieslandCampina. Het bedrijf wil haar verschillende R&D Centra samenvoegen onder een dak. Om deze klus te klaren is OeverZaaijer ingeschakeld om een gebouw te ontwerpen waarin deze ambitie bewaarheid kan worden.

Hoogste punt Innovation Centre FrieslandCampina

 

De nieuwbouw, die in 2013 klaar moet zijn, komt op de zuidelijke bouwstrook van de campus van Wageningen. Het gebouw biedt ruimte aan ongeveer 3300 m2 laboratoria en ruimtes voor smaaktesten, een proeffabriek (technohal) van 1800 m2, een proefbakkerij, 2800 m2 facilitaire ruimtes en 5000 m2 kantoren. Het nieuwe centrum biedt ook onderdak aan een zogenaamd Experience Centre, waar men producten kan proeven, ruiken en voelen.

Het programma bestaat uit drie hoofd functies: laboratoria, kantoren en een technohal die worden samengevoegd in één gebaar. In het ontwerp willen OeverZaaijer een centraal punt maken waar onderzoekers tot aan noviteiten komen. Dit hart wordt gevormd door het experience center op de begane grond en het restaurant op de eerste verdieping. Samen krijgen zij een directe koppeling met de dubbelhoge technohal. Direct aan het restaurant worden het vergadercentrum en de sensorische labs gerealiseerd waarbij het bezoek/publiek niet verder gaat dan de eerste verdieping.

De begane grond en de eerste verdieping vormen een langgerekte plint die in de rooilijn staat van de zuidelijke bouwstrook. De bovenbouw met hoofdzakelijk labs en (uitwisselbare) kantoren zijn vormgegeven als drie vleugels van 14,40 m breed die trapsgewijs weglopen om ‘de toekomstige buren’ ook ruimte te geven. Het gehele ontwerp is uitgedacht volgens het duurzaamheidsprincipe waarin de komende nieuwbouw voldoende ruimte biedt voor Friesland Campina maar dat er in de toekomst ook delen afgestoten kunnen worden.

Reageer op dit artikel