nieuws

Vernieuwd Havenkwartier Deventer

Geen categorie

De gemeente Deventer kiest voor stapsgewijze verandering van het Havenkwartier naar een stadswijk voor wonen, werken en cultuur. Er zijn onder meer plannen voor een gezondheidscentrum, een zeecontainer en groentekas, horeca en woningen voor samenbouw. Ontwerp en materiaalkeuze moeten het industriële karakter van de oude havengebouwen en het monumentale van de binnenstad verbinden.

Vernieuwd Havenkwartier Deventer

 

Onderdeel van de plannen van het Havenkwartier is de uitgifte van vrije kavels voor woningbouw onder particulier opdrachtgeverschap of voor samenbouw. Inmiddels zijn 12 particuliere opdrachtgevers onder leiding van stedebouwkundige Andries Geerse bezig hun droomhuis te realiseren. Een hiervan is Kemal Inci. Hij bouwt op de door hem aangekochte kavel een gezondheidscentrum met een psychologische praktijk. Het ontwerp is afkomstig van Martin Kleine Schaars van architectenbureau I’M architecten uit Deventer.

Betrokken architectenbureaus

Behalve bovenstaand architectenbureau zijn op dit moment  onderstaande architectenbureaus betrokken bij de bebouwing van een of meerdere vrije kavels:

The Cave Co-operative – Vera Hale
Molenaar, Bol en Van Dillen architecten – I.G. van den Thillart
Buro Duck – Toin Verbruggen / Hendrik Sligman
Hollands Zicht ism SOOH – Angela Holterman / Derko-Jan Dollen
Atelier Architecten – Harold de Beer
19 Het Atelier Zwolle – F.S. Scargo
Hofman Dujardin – Paul Coenen
MAKS Architecture & Urbanism – M.A. Kums

Huis voor de Amateurkunst

In het Huis voor de Amateurkunst kunnen de inwoners later dit jaar genieten van allerlei vormen van podiumkunsten. Deze culturele hotspot heeft onderdak gevonden in een beeldbepalende grijze silo op de kop van het Havenkwartier. Onderdeel hiervan is Cultureel Eetcafé DokH2O.

 Havenkwartier Deventer 

Zwarte Silo

Ook de naast de grijze silo staande lagere zwarte silo uit 1924 krijgt een nieuwe functie. De silo is verkocht aan de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi). De Maatschappij is begin april begonnen met de restauratie van het casco dat deels in het water staat. Samen met potentiële nieuwe gebruikers onderzoekt de Maatschappij de mogelijkheid om van de silo een horecagelegenheid te maken.

Reageer op dit artikel