nieuws

Omstreden mausoleum Bolivar nadert voltooiing

Geen categorie

Het roept nogal wat weerstand op, het nieuwe mausoleum voor verzetsstrijder Bolivar in Venezuela. Niet alleen vanwege de kosten maar ook de grootte leidt tot controverse in het Zuid-Amerikaanse land. Vanaf volgende maand worden de stoffelijke resten van de 19e eeuwse held ondergebracht in het pompeuze gebouw in de hoofdstad Caracas. Het ontwerp is van lokale architecten.

Omstreden mausoleum Bolivar nadert voltooiing

 

Voor de bouw van het gebouw van 50 meter hoog uitgevoerd in wit keramiek uit Spanje is opdracht gegeven door president Hugo Chávez, zelf een groot fan van de 19e eeuwse held Bolivar. Hij vergelijkt zichzelf vaak met Bolivar, die tegen Spanje streed voor onafhankelijkheid van Venezuela in 1821. Bolivar hielp daarna met de bevrijding van Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia.

Hoewel de president gecharmeerd is van de nieuwe tombe vinden velen het nogal verstorend. Zelfs de voorzitter van de Venezolaanse Bolivar Vereniging, die het leven en werk van Bolivar promoot, vindt het project nogal uit de hand gelopen. “Het was niet nodig om iets te bouwen op deze schaal”, zei voorzitter Juan de Dios. “Bolivar was geen farao of Napoleon.” Maar het stadsbestuur van Caracas vindt het project van omgerekend 110 miljoen euro passend voor iemand van de statuur van Bolivar.

 

Reageer op dit artikel