nieuws

Licht: Ontwerp, Techniek & Architectuur

Geen categorie

De creatiefste oplossingen voor de verlichting in en om gebouwen zijn alleen mogelijk als de opdrachtgever, architect, lichtontwerper, installatieadviseur en installateur goed samenwerken. Dat is één van de conclusies uit het boek ‘Licht: Ontwerp, Techniek & Architectuur’ door de auteurs Rienk Visser, Evelien Pieters, Philip Allin, Robert Jan Vos en Beata Labuhn.

Licht: Ontwerp, Techniek & Architectuur

Soms is het ook belangrijk om een bouwfysicus en de gebruikers bij het ontwerpproces te betrekken. Concepten kunnen optimaal worden verwezenlijkt als er vooraf voldoende rekening wordt gehouden de architectuur én de installatietechnische aspecten van de verlichting. Daarnaast moeten bepaalde normen in acht worden genomen en richtlijnen en verordeningen voor het energie-efficiënt, ecologisch verantwoord en duurzaam ontwerpen met lichtbronnen, voorschakelapparatuur en armaturen. 

Theorie

Het boek bestaat uit twee delen en informatieve bijlagen. In deel I worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld: integraal ontwerp, nieuwe ontwikkelingen rond armaturen en lichtbronnen, energieprestatie van gebouwen, energie-efficiënte verlichting, duurzaamheid, licht en gezondheid, flexibiliteit en onderhoud en beheer.

Praktijk

In deel II worden lichtoplossingen uit de praktijk toegelicht. De voorbeeldprojecten betreffen de volgende gebouwen: een universiteitsbibliotheek, twee woningen, een woning- en winkelcentrum met parkeergarage, een TBS-kliniek, een woningencomplex met atrium en watertuin, een verpleeghuis en een multifunctioneel centrum met theater- en muziekzalen, een café en flexplekken.

Reageer op dit artikel