nieuws

‘Kooprecht huurders doet koopsector stagneren’

Geen categorie

Als het kabinetsplan voor kooprecht voor huurders wordt ingevoerd, valt een groot deel van de instroom in de koopsector weg. Het gevolg is een stagnatie van de gehele doorstroming in de koopsector. Dit concludeert de Amsterdam School of Real Estate uit een onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

‘Kooprecht huurders doet koopsector stagneren’

 

 

Het rapport ‘De gevolgen van het kooprecht voor de koopwoningmarkt: vraaguitval door substitutie’ werd gisteren gepresenteerd. Een van de conclusies luidt dat het kabinetsplan binnen tweeënhalf jaar zal leiden tot een vraaguitval van 47.500 transacties. In de huidige koopwoningmarkt is dat meer dan 20 procent van het aantal transacties.

Het (demissionaire) kabinet wil 75 procent van de corporatiewoningen te koop zetten. Dit kooprecht zou moeten gelden voor huurders die minstens een jaar een huis huren bij een corporatie.

Lees verder op Vastgoedmarkt.nl:

 “Doordat verhuisketens niet op gang komen, zullen er binnen tweeënhalf jaar 47.500 transacties niet plaatsvinden.”

Reageer op dit artikel