nieuws

ING: vooruitzichten woningmarkt versomberen

Geen categorie

De woningmarkt komt nog steviger op slot te zitten als de afspraken van het Lenteakkoord volgend jaar doorgaan. Vooral het verschil in aanpak van starters en huidige huiseigenaren zorgt voor verdere stagnatie. Dat stelt ING in zijn Kwartaalmonitor Woningmarkt, die gisteren (11 juni) verscheen.

ING: vooruitzichten woningmarkt versomberen

 

 

 

Starters, die cruciaal zijn om de woningmarkt weer op gang te helpen, zullen vanaf volgend jaar nog moeilijker kunnen instromen. Voor hen gaat een beperking van de hypotheekrenteaftrek gelden. ‘Omdat er in de kabinetsplannen geen compensatie elders wordt voorgesteld, betekent dit een stijging van de hypotheeklasten’, aldus ING. Daardoor kan een starter minder bieden voor een huis. Starters mogen straks ook minder lenen. De verhouding tussen hypotheekbedrag en woningwaarde wordt namelijk geleidelijk afgebouwd van 106 naar 100 procent. Ook huidige woningbezitters die willen verhuizen naar een duurdere woning krijgen te maken met aangescherpte regels.

‘Het Lenteakkoord komt op een moment dat de woningmarkt nog geen enkel signaal van herstel vertoont’, aldus de economen van ING. Mede daardoor is het aantal woningen dat maandelijks wordt verkocht, gezakt naar het laagste niveau in twintig jaar.

Reageer op dit artikel