nieuws

Industrie vecht zich terug

Geen categorie

De snelheid van technologische ontwikkelingen roept bij veel consumenten het verlangen op naar vroeger tijden en in samenhang daarmee naar lokale, ambachtelijk gemaakte producten waarin de hand van de maker goed te zien is. Dit vergroot de bestaande kloof tussen ontwerpers en industrie. De rubriek Interieur van het juninummer bevat een artikel van Marit Overbeek waarin te zien is hoe deze kloof wordt gedicht.

Industrie vecht zich terug

Een van de meest opvallende voorbeelden hiervan op de meubelbeurs in Milaan is de stoel Medici van het merk Mattiazzi. Dit 34 jaar oude houtbewerkingsbedrijf uit de regio Udine maakte meubels voor andere merken. Toen de twee zoons onlangs tot de directie toetraden, besloten zij een eigen collectie op te zetten om het bedrijf een gezicht te geven. Dit omdat de machines en de ‘handen’ van de medewerkers meer zouden kunnen worden uitgedaagd dan tot dan toe gebeurde.

Machines en handen

Mattiazzi ging samenwerkingen aan met de jonge Duitse ontwerper Nitzan Cohen, met Sam Hecht en met de broers Bouroullec. Zij zijn gevraagd ideeën te bedenken waarmee het bedrijf kan bewijzen hoe ver het kan gaan. Met machines als de achtassige cnc-snijder en andere computergestuurde houtbewerkers, plus het denkwerk en de handen van het ervaren personeel, kan Mattiazzi gecompliceerde productieprocessen aan. Resultaat zijn houten meubelen die eruitzien alsof ze uit een spuitgietmachine komen.

Geboren op de fabrieksvloer

De Duitse ontwerper Konstantin Gric brengt een geheel nieuwe esthetiek in de collectie van Mattiazzi: zijn stoel Medici is hard, stoer en futuristisch. De planken waaruit de stoel is opgebouwd, met de nerf nog zichtbaar, zijn zo in elkaar gestoken en op bepaalde punten voorzien van uitsparingen, dat een intrigerend lijnenspel is ontstaan. De structuur verandert zo in vorm.


Detail van de onbewerkte houten uitvoering van de stoel Medici.

Grcic roemt Mattiazzi’s vaardigheden met de nieuwste digitale productietechnologieën en zegt dat zijn ontwerp op de fabrieksvloer is geboren: “Geïnspireerd door het materiaal, de machines en door de mensen met wie ik eraan werkte.” Mattiazzi ontkracht de moderne mythe dat massaproductie niets met ambacht te maken zou hebben.

Lees meer in de Architect van juni 2012.

Reageer op dit artikel