nieuws

Atelier PRO ontwerpt Vitalis College Breda

Geen categorie

Atelier PRO gaat het Vitalis College in Breda ontwerpen. Het college is een praktijkgericht regionaal opleidingscentrum aan de noordkant van Breda. Het ligt in een rustige en groenrijke woonwijk waar meerder scholen zijn gevestigd. De school voorziet in de opleidingen mode, uiterlijke verzorging, zorg en welzijn en geüniformeerde beroepen.

Atelier PRO ontwerpt Vitalis College Breda

 

 

Atelier PRO bedacht een compact volume met patio’s om het gebouw licht en luchtig te houden. De plint bevat twee lagen algemene functies, lokalen, een leercentrum en ondersteuning. Daarop komen drie torens met ieder een specifiek cluster: mode en uiterlijke verzorging, zorg en verpleging en cluster veiligheid (geüniformeerde beroepen).  De clusters zorgen voor differentiatie in het bouwvolume en zijn het uithangbord voor de school.

Onderling contact

PRO baseerde de ruimte in het ontwerp op bereikbaarheid en contact. Bij binnenkomst via een van de entrees kom je in de centrale aula die als hart van de school dient. Het is een informele ruimte over drie verdiepingen en startpunt voor de looproutes naar de clusters. Behalve dat het wordt gebruikt als lunchruimte en als ontmoetingsruimte kunnen de leerlingen zich samen met hun opleiding profileren. Aan de aula liggen twee patio’s die voor ruimte en lucht diep in de school zorgen. Ook worden ze gebruikt als buitenruimte voor de leerlingen.

Oefenruimte

Aan de achterzijde van de kavel, dichtbij de sportvelden, is de parkeerplek voor auto’s en fietsen. De school ligt aan de voor- straatzijde. Tussen de school en het parkeren ontstaat ruimte voor een groot zonnig en en groene buitenterrein dat als oefengebied wordt gebruikt door het cluster veiligheid

Flexibel gebouw

Atelier PRO heeft een gebouw ontworpen dat door zijn structuur in kan spelen op de laatste ontwikkelingen in het onderwijs. Hiervoor zijn de begane grond en de eerste verdieping grotendeels generiek ingedeeld met een flexibele constructie.  Op de generieke plint zijn ‘torentjes’ geplaatst waar de verschillende specifieke clusters een eigen domein en eigen uitstraling hebben. De plint en de clusters zijn met elkaar verbonden door trappen en vides die zich in het hart van de clusters bevinden.

Reageer op dit artikel