nieuws

Architectonische speeltoestellen in Zeist

Geen categorie

Architect Sybolt Meindertsma maakte voor de nieuwe wijk Kerckebosch in Zeist vijf speeltoestellen in de vorm van kegelhuizen en een vulkaan. De vorm moet, samen met het door Buro Blad ingerichte landschap, de kinderen uitnodigen tot ontdekken, bewegen, communiceren, fantaseren en zelfstandig dingen kunnen uitproberen.

Architectonische speeltoestellen in Zeist

 

Sybolt Meindertsma ”De vorm van de toestellen prikkelen volop de fantasie van de kinderen. De vulkaan is van alle kanten te gebruiken. Van de zijkanten kan je roetsjen van de glijbaan of klauteren langs de rubberen mat of lekker uitrusten in de stoeltjes. De randen en de onderkant zijn ideaal om te klauteren. In het hart van de vulkaan is een ware chillplek. De houten huisjes nodigen uit om van alle kanten te bestormen, te ontdekken en verstoppertje te spelen”.

Prijsvraag 

De speeltoestellen zijn het resultaat van een in 2011 uitgeschreven prijsvraag. Bureau Sybolt Meindertsma werd geselecteerd voor de ontwikkeling van de toestellen voor de drie grote speelplaatsen. Buro Blad uit Tilburg maakte het ontwerp voor de bijbehorende landschappen. Speelplan uit Almere is verantwoordelijk voor de gezamenlijke speelvisie voor Kerckebosch en voor het ontwerp van de kleinere speelplekken in de woonbuurten.

Kerkebosch

Het nieuwe Kerckebosch ligt in het oostelijk deel van Zeist en grenst aan de Utrechtse Heuvelrug en landgoed Heidestein. De gemeente Zeist en woningcorporatie Seyster Veste werken samen aan het levensloopgeschikt maken van de wijk. Nieuwe of verbeterde voorzieningen komen in een bosrijke wijk waarin 1250 nieuwe woningen worden ontwikkeld, waaronder 45 vrije kavels. In de plannen is veel ruimte voor spelen. Naast de speelplek die nu wordt geopend komt er nog een grote speelplaats aan de rand van de nieuwe wijk. Hier kunnen iets oudere kinderen vrij uit spelen en van daaruit het altijd spannende bos verkennen. Elke buurt (zes in totaal) krijgt een eigen speelplek voor jongere kinderen. Voor jongeren komt er een plek waar zij samen kunnen zijn. Sportverenigingen zijn dichtbij in de buurt. Langs de nieuwe Kerckeboschlaan komt een fitnessroute. De speelplekken staan met elkaar in verbinding door een netwerk van paden. Het is de bedoeling de kegelhuizen en de vulkaan in de toekomst te verplaatsen naar de nieuwe gezamenlijke speelplaats in de wijk tussen de scholen aan het scholenlaantje.

 

Reageer op dit artikel