nieuws

Winnaar prijsvraag Rigshospitalet bekend

Geen categorie

Een team van 3XN architecten, Aarhus Architecten, Nickl & Partner Architechten, Grontmij en Kirstine Jensen Studio heeft de wedstrijd gewonnen voor de uitbreiding van de belangrijkste ziekenhuis van Kopenhagen, Rigshospitalet,. Begin 2017 moet het nieuwe deel in bedrijf zijn.

Winnaar prijsvraag Rigshospitalet bekend

 

De vorm van het gebouw in het winnende ontwerp is gebaseerd op een aantal gevouwen V-structuren. Deze structuur is doorslaggevend geweest in de beoordeling van de jury. “De structuur heeft een positieve invloed op het dagelijkse werk van het verplegend personeel, het zorgt ervoor dat zij effectief kunnen bewegen in en rond het gebouw. Daarnaast biedt het meer rust en duidelijkheid voor de patiënten dat resulteert in een kortere ziekenhuisopname.”

De gevouwen v-structuur biedt ruimte voor vijf atria die gaan dienen als comfortabele loungegebieden en oriëntatiepunten. De vorm van het gebouw zorgt eveneens voor een interieur dat wordt gekenmerkt door veel daglicht en uitzicht op het omliggende park en de stad.

Belangrijk onderdeel in het ontwerp is de integratie van duurzaam bouwen, tuinen en groene muren zowel binnen als buiten. De omringende stedelijke ruimte van het gebouw wordt verkleind van het noordwesten naar het zuidoosten. Dit betekent dat het gebouw negen verdiepingen heeft tegen het bestaande ziekenhuiscomplex en vier verdiepingen naar de straat. Dit komt overeen met de bouwhoogte van de klassieke gestapelde huizen aan de andere kant van de straat. De gevel van glas en licht natuursteen is in een hoek geplaatst voor een optimaal gebruik van schaduw.

Naast de bouw van de ziekenhuisuitbreiding omvatten de plannen een nieuw patiëntenhotel en multi-parkeergarage.

Het winnende team bestaat uit: 3XN architecten, Aarhus Architecten, Nickl & Partner Architechten, Grontmij en Kirstine Jensen Studio

Reageer op dit artikel