nieuws

Villa 4.0 in Naarden BNA Gebouw van het Jaar 2012

Geen categorie

Villa 4.0 in Naarden van Dick van Gameren Architecten is het BNA Gebouw van het Jaar 2012. Juryvoorzitter Roel Steenbeek (Ymere) selecteerde de winnaar uit veertien projecten die eerder in regionale voorronden waren genomineerd.

Villa 4.0 in Naarden BNA Gebouw van het Jaar 2012

 

 

 

Uit het juryrapport: ‘Villa 4.0 van Dick van Gameren Architecten is een toonbeeld van de meerwaarde van de architect, van de kracht en de waarde van architectuur en een voorbeeld van duurzaamheid vanuit de opgave. Met een aantal even vanzelfsprekende als radicale ingrepen – onder meer de introductie van een gang die alle ruimtes op een mooie, logische manier aaneenrijgt, de vervanging van de introverte wanden door grote, glazen puien en de toevoeging van een woonvertrek – is een totale metamorfose ontstaan, waarbij de verwachte horizontaliteit heeft plaatsgemaakt voor op sommige plekken dramatische ruimtelijkheid. Met de ingrepen is het huis, zoals de bewoner wenste, schitterend verbonden met zijn omgeving.’

De landelijke jury bestond dit jaar uit Roel Steenbeek (juryvoorzitter), Gerard Loozekoot (UNStudio), Francesco Veenstra (Mecanoo architecten), Pim van der Ven (Juli Ontwerp en Advies) en Bernard Colenbrander (TU/e).

De winnaar ontving uit handen van Willem Hein Schenk (voorzitter BNA) de Gebouw van het Jaar-plaquette; een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft. De architect zelf en zijn opdrachtgever ontvingen de speciale Gebouw van het Jaar-trofee.

Alle ingezonden projecten zijn te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

Reageer op dit artikel