nieuws

Stadsgroen levert miljoenen op

Geen categorie

Investeringen in groen leiden tot forse besparingen op de zorgkosten en het ziekteverzuim, zo blijkt uit berekeningen van KPMG. Tien procent meer groen in de Nederlandse woonomgeving kan een besparing van 400 miljoen euro opleveren.

Stadsgroen levert miljoenen op

Het is voor het eerst dat het effect van groen wordt gekwantificeerd. KPMG Sustainability deed in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie twee casestudies in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer en berekende het economische effect van een groene omgeving voor heel Nederland. Daarbij is gekeken naar de invloed van groen op depressies en op het voorkomen van overgewicht bij jongeren.

Minder depressie

Volgens de berekeningen is 10% meer groen in Bos en Lommer goed voor 130 depressiepatiënten minder. Dit betekent een besparing van 800.000 euro op de kosten van zorg en ziekteverzuim. Ook spelen kinderen in woonomgevingen met voldoende groen 15% meer buiten. En jongens die meer buitenspelen, hebben een lagere kans om obesitas te krijgen.

 Park RIO in Madrid door West 8. Fotograaf Jeroen Musch

Heel Nederland

Volgens KPMG zorgt tien procent meer groen in heel Nederland dat zich jaarlijks 84.000 patiënten minder bij de huisarts melden. Dat levert een besparing op van ruim 65 miljoen euro. Ook de invloed op de arbeidskosten is aanzienlijk. Meer groen in de woonomgeving kan ertoe leiden dat zich jaarlijks bijna 57.000 minder mensen ziek melden bij hun werkgever, wat leidt tot een jaarlijkse besparing op de arbeidskosten van 328 miljoen euro.

Terugverdientijd

Het aanleggen van 10% meer groen in Bos en Lommer zou naar verwachting uitkomen op een bedrag van ruim 13 miljoen euro. Het jaarlijks onderhoud van dit extra groen is berekend op ongeveer 1 miljoen euro.

Naar schatting ligt de verwachte terugverdientijd van de investeringen in groen in het hele land tussen de vijf en twaalf jaar bij aanleg en onderhoud van het groen tegen concurrerende prijzen op reeds verworven grond.

Reageer op dit artikel