nieuws

Scheepswerf Amsterdam wordt creatieve broedplaats

Geen categorie

Space & Matter heeft samen met Smeelearchitecture en een team andere initiatiefnemers een concept bedacht voor het starten van een creatieve broedplaats op de voormalige scheepswerf Ceuvel Volharding in de Buiksloterham.

 

 

De kavel is door de voormalige functie ernstig vervuild met zware metalen. Delva Landscape ontwikkelde een landschapsplan waarin specifieke planten de vervuilde grond zuiveren. De korte gebruiksduur en het lage budget waarvoor de kavel ingevuld moet worden, hebben geleid tot een concept waarbij mobiliteit en hergebruik centraal staan.

Tweedehands woonboten worden duurzaam verbouwd, ge-upcycled tot werk-studio’s en in de zuiverende tuin getakeld. Een kronkelende boardwalk vormt het looppad door de dichte begroeiing van de tuin en zorgt voor de ontsluiting van de studioboten. Na tien jaar gebruik en opwaarderen worden de boten weer in het water getakeld en laten op het terrein slechts schonere grond en een oase van groen achter.

Het team van initiatiefnemers bestaat naast Smeelearchitecture en Space & Matter uit onder andere uit Nick van Loon die na het REM eiland, nu de Greenpeace boot Sirius nieuw leven in gaat blazen, Wouter Valkenier, die na het succes van Hannekes Boom een nieuw horeca concept neerzet en Jan Huisman die de oorspronkelijke functie van de locatie laat terugkomen door het starten van een duurzame scheepswerf.

Reageer op dit artikel