nieuws

Paul de Ruiter wint prijsvraag inspiratiecentrum Grevelingen

Geen categorie

Architectenbureau Paul de Ruiter heeft de besloten prijsvraag gewonnen voor een nieuw inspiratiecentrum op de Brouwersdam in De Grevelingen.

Paul de Ruiter wint prijsvraag inspiratiecentrum Grevelingen

 

 

Het inspiratiecentrum maakt deel uit van ‘Zicht op Grevelingen’: een ontwikkelprogramma dat aantrekkelijkheid en dynamiek in de Grevelingen moet vergroten.

Grevelingen gaat weer stromen

Het Grevelingenmeer is nu nog het grootste getijloze zoutwatermeer van Europa. Vanuit ecologisch perspectief is het echter noodzakelijk om op korte termijn een doorvoer te creëren die het water van de Noordzee in het Grevelingenmeer brengt. Het water gaat weer stromen, wat directe gevolgen heeft voor een opleving van de rijke, authentieke flora en fauna in het gebied.

Drie volumes

Het inspiratiecentrum midden komt op de Brouwersdam te staan: de scheidslijn tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer. Het ontwerp kent drie volumes en bestaat uit een toren die naadloos verheven is boven twee lagere gebouwdelen. De toren opent het gebouw fysiek in het centrum. Er ontstaat een doorvoer van licht, lucht en ruimte in het hart van het inspiratiecentrum. De waterstroom aan beide zijden van het gebouw symboliseert de hernieuwde verbinding en dynamiek tussen de Noordzee en het Grevelingenmeer.

Inheemse vegetatie

Het gebouw zal zich door de vormgeving en de keuze voor duurzame en hernieuwbare materialen duidelijk positioneren in het ecologische landschap, waarbij de toren als ijkpunt van de omgeving zal fungeren. De gevels worden voorzien van riet en groene daken met inheemse vegetatie, zodat het gebouw opgaat in de zachte, groene omgeving.

Reageer op dit artikel